Ivaylo Petev neće više voditi fudbalsku reprezentaciju BiH. Posljednje su to informacije iz N/FSBiH koje bi u četvrtak, za kada je zakazana sjednica Izvršnog odbora, trebale dobiti i zvaničnu potvrdu.

Svjesni da im je kampanja za izbor selektora prije dvije godine nanijela mnogo štete, čelnici krovne kuće bh. fudbala takav scenarij žele izbjeći i navodno bi već u četvrtak moglo biti poznato ko će naslijediti Peteva. Za sada najveće šanse ima Faruk Hadžibegić koji je navodno u Sarajevu već razgovarao sa Vicom Zeljkovićem i ostalim njegovim saradnicima.

Tišina koja vlada u N/FSBiH čudna je Marku Topiću, igraču koji 90-ih odlučio igrati za nacionalni tim u najtežim trenucima i koji je zbog samog odnosa prema dresu i dan danas omiljen među navijačima. Za portal Reprezentacija.ba govorio je, kao i svaki put dosad, otvoreno i bez sustezanja.

– Priče oko selektora su još uvijek rekla-kazala. Mediji kažu da Petev definitivno ne ostaje, dok se iz Saveza niko još uvijek ne oglašava. Čudno mi je to, prva je reakcija Marka Topića.

Nakon ne baš najboljeg starta, Petev je popravio dojam u Ligi nacija gdje je naša selekcija izborila povratak u elitnu diviziju. Ugovor mu ističe posljednjeg dana ove godine i još uvijek ne zna da li ostaje. Je li to nekorektno prema bugarskom stručnjaku?

– Normalno da jeste. Znamo kako je čovjek dočekan, kakve je probleme imao… Poslije je ustabilio tim, bilo je dobrih utakmica, a na kraju je osvojio i prvo mjesto u toj grupi B. I igrači su ga hvalili. Ja sam 300 odsto bio uvjeren da ostaje selektor i sada mi je sve ovo pomalo čudno. Zašto se čeka zadnji dan, zašto se niko ne oglasi? Ipak se radi o selektoru A reprezentacije, nije to mala stvar.

Mnoga imena su u opticaju. Navodno je najozbiljniji kandidat Faruk Hadžibegić.

– Treba nam selektor koji će donijeti rezultat, koji može izvući maksimum i koji se neće bojati ‘gurati u vatru’ mlade igrače. Čitam malo komentare po društvenim mrežama, navijači bi Petkovića, Bjelicu, Halilhodžića, ovog, onog… To su puste želje.

Obrazložio je i zašto.

– Znamo da je kod nas najveći problem politika. Dokle god je tako, nijedan od tih top trenera neće doći tu. Vahid je četiri reprezentacije odveo na Svjetsko prvenstvo, Petković je osam-devet godina pravio sjajne rezultate kao selektor Švicarske. Treneri tog kalibra su za nas pusti san. Nisu ni finansije toliki problem. Lako je dati dati normalnu plaću uz premije, ali ono što treba je dati je potpuno odriješene ruke, jer kod nas bi se svako petljao. Ako nemaš veze s kuhanjem, ne možeš biti kuhar. Zamislite, jedan Petković koji godinama radi na ozbiljnom nivou, ko je bio na najvećim takmičenjima i da mu sutra dođe tamo neko iz Izvršnog odbora ko nema veze s fudbalom i drži mu predavanja… Ko bi to dozvolio?, riječi su uvijek otvorenog Marka Topića na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)