Gradsko vijeće Grada Sarajeva održat će posljednju ovogodišnju sjednicu 28. decembra, a na kojoj će se raspravljati o nekoliko tema, između ostalog u dnevni red ove sjednice uvrštena je i tačka odnosno Nacrt Odluke o podizanju spomen-ploče Ivici Osimu, prenosi Klix.ba.

Prema ovoj odluci, spomen-ploča trebala bi se postaviti na ulaznoj kapiji stadiona Grbavica, a njenu izradu i postavljanje u potpunosti će finansirati Grad Sarajevo.

Inače, spomen-ploča trebala bi sadržavati sada već kultnu rečenicu Ivice Osima koju je izgovorio tokom podnošenja ostavke na mjesto selektora Jugoslavije u maju 1992. godine nakon početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i njegov rodni grad Sarajevo.

“Odlazim i gotovo je… ono jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava”, citat je koji bi trebao stajati na spomen-ploči.

Još početkom juna Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo je jednoglasno usvojilo inicijativu o promjeni naziva Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima.

Ovu odluku trebala bi potvrditi Skupština Kantona Sarajevo nakon čega bi se trebalo pristupiti promjeni naziva, piše Klix.ba.

(Reprezentacija.ba)