Fudbaler i sportski direktor Željezničara Samir Bekrić bio je gost u emisiji “Top Gol” kod Sabahudina Bahe Topalbećirevića.

Bekrić je na početku razgovora govorio o nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Kataru.

“Oduševljen sam organizacijom prvenstva. Mundijal je bio odličan. Drago mi je što je Hrvatska ostvarila veoma dobar rezultat, a drago mi je i što je Argentina postala novi šampion. Navijao sam za njih zbog Messija. Moram da kažem da je on promijenio fudbal. Posvetio je život fudbalu i toliko dugo traje. Vidi se koliko je on želio da bude šampion sa Argentinom.”

Željo i Sarajevo su u posljednjem gradskom derbiju odigrali 2:2 na Grbavici, a upravo je Bekrić u 96. minuti iz slobodnjaka pogodio i donio Plavima veliki bod. Bekrić je otkrio i jednu zanimljivost uoči tog derbija.

“Bila je velika mogućnost da se na tom derbiju oprostim, odnosno da odigram samo prvih 10 minuta. Nekoliko dana prije utakmice imao sam neke sastanke i ideja je bila da odigram tih nekoliko minuta i da se oprostim od navijača Želje. Ipak, navijači, trener i neki ljudi iz kluba su izrazili želju da je ostanem još u ekipi jer su smatrali da još mogu pomoći. Splet okolnosti je bio takav da se nisam oprostio na tom meču, nego sam asistirao i postigao gol u zadnjoj minuti”, rekao je Samir i nastavio:

“Ja sam uvijek volio igrati velike utakmice. Nisam željino dijete jer sam odrastao u Srebreniku, ali od malih nogu volim plavu boju i Želju. Bila mi je velika čast da dođem u Želju. Odigrao sam mnogo derbija i svaki taj meč sam bio na nivou. Svi znamo šta znači ta utakmica igračima i Želje i Sarajeva. Mislim da je taj gol neka nagrada. Situacija je bila teška jer smo gubili 0:2. Ja ulazim i svojim igračima govorim da ako zabijemo jedan gol na kraju ćemo pobijediti. Znam kakve su derbi utakmice. Imam mnogo iskustva i znao sam da se tako nešto može desiti. Kada smo smanjili na 1:2 rekao sam da moramo biti skoncentrisani te da ćemo sigurno imati još neku šansu. U zadnjoj minuti smo dobili taj slobodnjak, a ja sam odmah odlučio da ću šutirati na gol. Svi su bili u kaznenom prostoru i teško je bilo očekivati da neko može dati gol nakon centaršuta. Postavio sam loptu i želio sam da golman Sarajeva vidi na mom tijelu kao da ću ja centrirati a ne šutirati. Vidio sam da su dva niža igrača Sarajeva u živom zidu, a nadao sam se da će se golman Sarajeva pomjeriti još jedan korak lijevo. Tada sam zovnuo i našeg golmana da dođe u kazneni prostor, golman Sarajeva se pomjerio lijevo i onda sam imao bolji ugao. Sve što sam zamislio u svojoj glavi tako je i bilo.”

Bekrić se osvrnuo i na poziciju sportskog direktora koju trenutno obnaša u Želji, ali i na finansijsku situaciju u klubu.

“Nisam ni znao kolika je uloga sportskog direktora. Pristao sam da budem na ovoj funkciji jer želim da pomognem klubu. Ja to radim honorarno. Imali smo izuzetno težak period nakon korona. Najviše nas je pogodila jer svi znamo da je Grbavica uvijek puna. Upali smo u finansijsku krizu. Bilo je jako teško dovesti igrače u klub. Neke stvari smo promijenili i počeli smo dovoditi mlade igrače, dok dovodimo i igrače preko 30 godina koji su nekada igrali za Želju, koji su imali sjajne karijere i koji su pravi profesionalci poput Cocalića ili Štilića.”

Sjajni veznjak Želje je izabrao i idealnih 11 sa kojima je igrao u timu Plavih.

“Ibrahim Šehić na golu, u odbrani Predrag Šimić, Josip Kvesić, Jadranko Bogićević i Edis Mulalić. Zatim Edin Cocalić kao zadnji vezni, Semir Štilić, Mirsad Bešlija, Zajko Zeba, Boubacar Dialiba te Alen Mešanović.

(Reprezentacija.ba)