Dva dana pred istek njegovog ugovora FS BiH će na sjednici Izvršnog odbora razmatrati status selektora Ivajla Peteva, potvrdio je to u razgovoru za Mondo predsjednik saveza Vico Zeljković.

“Imaćemo sjednicu 29. decembra sa tačkom Dnevnog reda: ‘Razmatranje statusa selektora’. Imamo situaciju da 31. decembra Ivajlu Petevu ističe ugovor, večeras i narednih dana održaćemo set sastanaka da vidimo da li ćemo u Novu godinu ući sa novim ugovorom za postojećeg selektora ili će biti promjene na osnovu isteka ugovora”, rekao je predsjednik FS BiH.

Prema njegovim riječima, godina na izmaku je za “zmajeve” bila dosta uspješna.

“Sigurno je da je ova godina bila uspješna osvajanjem Lige nacija i prolaskom u grupu A napravljen dobar rezultat, a samim tim je omogućeno da imamo bolji status na izvlačenju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Grupa koja je dobijena je dobra (Portugal, Island, Slovačka, Luksemburg i Lihtenštajn, prim.aut), postoje realne šanse da se po prvi put reprezentacija plasira na Evropsko prvenstvo i to će biti glavni cilj bez obzira da li će to biti stari selektor Petev ili neki novi selektor. Prva dva mjesta vode direktno na EURO 2024, a imamo i šansu kroz baraž zbog osvajanja Lige nacija. Tako da će intencija u kvalifikacijama koje traju od marta do novembra, tj. šest mjeseci, biti da se pokuša ostvariti rezultat i po prvi put u istoriji izbori plasman na Evropsko prvenstvo”, dodao je Zeljković za Mondo.

Iako se iz izjava iz FS BiH stiče dojam da Ivajlo Petev uživa povjerenje FS BiH zbog svojih rezultata, ali i podrške koju ima u svlačionici, nejasno je zašto se čeka “pet do 12” kako bi se znao njegov status.

Svaka nepotrebna neizvjesnost i nervoza u reprezentaciji samo može štetiti misiji plasmana na EURO 2024.

(Reprezentacija.ba)