Francuska produkcijska kuća Blast snimila je dokumentarni serijal “Italia 90”. Serijal ima tri epizode, a govori o političkim događajima koji su se dešavali tokom i poslije Svjetskog prvenstva u Italiji.

“U 1990. godini, hladni rat se završava a Svjetsko prvenstvo počinje. Epske političke promjene se dešavaju širom svijeta i reperkutuju se na fudbalski teren tokom događaja koji je zauvijek promjenio sport”, stoji u opisu serijala.

U drugoj epizodi govori se i o reprezentaciji Jugoslavije, a sagovornici su Faruk Hadžibegić, Dragan Stojković Piksi i legendarni Ivica Osim. U posljednjem kadru ove epizode piše da je film posveta Ivici Osimu koji je preminuo dva dana nakon snimanja intervjua.

“Mnogi su od njih sanjali, često je pitanje bilo šta bi bilo da smo dali penal, mnogo toga je uvezano, fudbal je uvezan sa događajima životnim i život je uvezan sa fudbalom”, kazao je između ostalog Ivica Osim u svom posljednjem intervjuu, dodavši da je na Mundijalu u Italiji bila grupa Jugoslovena, svi su živjeli zajedno, ostali su svi u kontaktu.

Ovaj sjajni fudbalski serijal možete pogledati na streaming platformi SkyShowtime.

(Reprezentacija.ba)