Održana je šesta sjednica Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine u novom sazivu.

Nedim Arnautović, EHF sudija, imenovan je za generalnog sekretara RS BiH. Savez je obavijestio javnost da je i promijenio adresu, ali i da su potpisali ugovor sa generalnim sponzorom.

Sve je ovo za službenu web-stranicu RSBiH potvrdio Kenan Magoda predsjednik UO RSBiH.

“Nakon realno sagledanih stvari i problema bh. rukometa, polako izlazimo iz toga i nalazimo put ka ozdravljenju rukometa. Mislim da smo trajno riješili problem kancelarije RSBiH. Kancelarije naše kuće rukometa će se u naredne četiri godine biti u biznis-centru WOG u Vogošći, tako da će uposlenici RSBiH po prvi put jedne moderne prostorije kakve dolikuju Rukometnom savezu BiH. Da pojasnim, proteklih 10 godina, nijedna KM nije odvojena za prostorije u Ćemaluši u Sarajevu, koje su se iznajmljivale od Energoinvesta. To je bio jedan od razloga što je RSBiH doslovno izbačen od Energoinvesta, koji je u vlasništvu Vlade FBiH. S obzirom na tako specifični situaciju, ja sam pozvao predsjednika skupštine gospodina Branislava Stojkića da prisustvuje ovoj sjednici UO i da ga izvjestimo o tome i da zajedno po Statutu utvrdimo redoslijed koraka izmjena adrese i lokacije, jer se radi o vanrednoj situaciji. On je iskazao želju i spremnost da će skupština biti operativna i pozdravio je naš rad i želju za ozdravljenjem bh. rukometa i saveza. Ono zbog čega sam istinski sretan jeste da smo pronašli adekvatnu osobu, koja će obnašati poziciju generalnog sekretara. Radi se o Nedimu Arnautoviću, čovjeku koji je EHF sudija, koji je itekako mlad, sposoban i elokventan. Čovjek je koji izuzetno poznaje situaciju u bh. rukometu, u svojoj karijeri nema nijedne mrlje i sigurno će biti jedan od ozbiljnih pokretača rada sekratarijata. Pored Nedima u kancelariji RSBiH su još dvije osobe, tako da smo konsolidovali redove kada pričamo o radu i funkcionisanju Rukometnog saveza. RSBiH više od četiri godine nije imao generalnog sekretara, bio je zasnovan na jednoj uposlesnici, koja je davala nadnaravne mogućnosti, i tu je bilo nekoliko ljudi, koji su takoreći volonterski pomagali rad RSBiH, tako da je ovo sve sada ozbiljan iskorak, pa sam siguran da će i skupština ovo podržati, ističe Magoda.”

Predsjednik RSBiH iskoristio je priliku da se zahvali članovima UO RSBiH iz prethodnog saziva.

“Raduje me također da smo mi članovi UO između sebe posložili određene stvari i probleme, koji su se vukli godinama, da idemo ka ozdravljenju rukometa, da imamo otvoren odnos, da nema potrebe da jedan drugom ne kažemo ono što mislimo, a sve u cilju napretka rukometa. Sumirali smo i rad prethodnog saziva Upravnog odbora i koristim ovu priliku da se i njima zahvalim, što su protekle četiri godine uspjeli da očuvaju dignitet rukometnog sporta u BiH, zbog toga što smo pored svih problema i nedaća uspjeli da odigramo kvalifkacije, dva puta se plasiramo na Euro, te su ti ljudi sačuvali da tako kažem sačuvali obraz i čast klupskog i reprezentativnog rukometa u BiH. Na nama je sada da podignemo ljestvicu. Siguran sam i vjerujem da ćemo sa novim selektorom muške seniorske reprezentacije Irfanom Smajlagićem napraviti jedan iskorak, a to je neophodno podmlađivanje A selekcije. Ponosan i da smo kao UO dali sebi zadatak da pod obavezno imamo aktivne sve muške i ženske selekcije. Fokus se širi i na rad sa mladima i u oba pravca, kako razvijamo muški, da razvijamo i ženski rukomet. Ponavljam, raduje me atmosfera u Upravnom odboru, da smo jednoglasni, da su sve tačke jednoglasno usvajanje. Idemo i nastavljamo dalje u sanacionom planu, prikupljanju sponzora, jer očekujemo da u narednoj godini imamo listu partnera koji će s ponosom predstavljati Rukometni savez BiH, kaže prvi čovjek krovne kuće bh. rukometa.”

Rukometni savez BiH konačno je i zvanično dobio novog generalnog sponzora. Potpisan je ugovor sa BH Telecomom.

“Jedan od današnjih zaključaka UO jeste da ćemo objaviti Javni poziv, gdje ćemo pozvati sve komitente, kako pravna lica, tako i fizička, koja imaju određena potraživanja od RSBiH, a sve u cilju kako bismo formirali koja su to konačna dugovanja saveza. S ovim informacijama i dokumentacijom kojima raspolažemo, ne možemo utvrditi dugovanja RSBiH. Sve to radimo u cilju da pokažemo spremnost i želju da vratimo dugovanja, koja su nastala mnogo ranije. Samim time činjenica govori da želimo nastaviti kontinuitet rada Rukometnog saveza BiH, poručuje predsjednik UO RSBiH.”

Za kraj predsjednik Magoda je istakao da se mogu očekivati promjene u načinu rada krovne kuće bh. rukometa, koje će itekako značiti.

“Po prvi put ćemo do kraja februara imati program rada i finansijski plan RSBiH za 2023, koji će sadržavati sve moguće elemente, kako prihoda, rashoda, planova rada, sanacioni plan ozdravljena RSBiH, koji prijeko potreban. Itekako očekujemo da se u rad RSBiH uključe sve relevantne institucije, a prvenstveno mislim na Vladu FBiH, koja u proteklih osam godina, apsolutno nijednom konvertibilnom markom nije finansirala rad RSBiH, što je nedopustivo. Sigurno ćemo tu praksu razbiti i očekujemo od kompanija, koje su u vlasništvu FBiH da budu udarne igle razvoja državnih selekcija. Sigurno ćemo imati razumijevanja Federalne vlade, ma ko to bio na njenom čelu, jer ovaj način maćehinskog odnosa prema sportu više nećemo dopustiti niti jednog trenutka, zaključio je predsjednik UO RSBiH.”

Na dnevnom redu današnje sjednico UO RSBiH bile su sljedeće tačke:

  1. Rad kancelarije RS BiH
  2. Program rada i finansiranje plan za 2023. godinu
  3. Rinck konvencija – informacija;
  4. Usvajanje propozicija KUP takmičenja BiH;
  5. Prijava ženske seniorske reprezentacije BiH za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024;
  6. Prijava kandidata za sudije EHF-a i Young Referee sudija EHF-a;
  7. Trenutni dospjeli dugovi i trenutno stanje na računima;
  8. Ugovor sa BH Telecomom – informacija i realizacija;
  9. Izbor selektora omladinskih selekcija muške i ženske selekcije.

(Reprezentacija.ba)