Navijači Željezničara osjetili su veliku gorčinu prošle sedmice suočivši se sa činjenicom kako bi klub, uz to još ispod prave cijene, mogao ostati bez svoje jako vrijedne imovine, zemljišta na kojem se pored stadiona Grbavica nalazi pomoćni teren.

Naime, zbog poreskih dugova, špekulisalo se kako bi se ova nekretnina mogla naći na licitaciji, a klub je brzo reagovao organizovanjem zvanične press konferencije.

Iako je situacija izuzetno teška, brojke koje su objavili predstavnici Želje govore da ova uprava uistinu radi dobar posao, koliko je to moguće u ovim okolnostima, te da u najmanju ruku zaslužuje veću podršku države.

Dok ovih dana stotine miliona ljudi “guglaju” Hrvatsku, valjda ne treba objašnjavati koliko je sport bitan u izgradnji jednog društva, države, identiteta…

No vratimo se na rad čelnika Želje koji treba pohvaliti.

FK Željezničar objavio je finansijski izvještaj za prvih deset mjeseci 2022. godine, a ono što raduje navijače Plavih je budžet koji je više od duplo uvećan. Na press konferenciji o tome su govorili predsjednik Edis Kovačević i direktorica Amira Uzunović.

FK Željezničar je u deset mjeseci 2022. godine imao 3.327.617 KM prihoda, dok je u prvih deset mjeseci 2021. godine taj iznos bio 1.453.490 KM. Kada su u pitanju rashodi, u deset mjeseci ove godine oni iznose 3.009.861 KM, a prošle godine 2.929.637 KM.

“Napravili smo iskorak i hoćemo članovima kluba kojih imamo 13.000 da pokažemo da smo za deset mjeseci prošle godine imali 1.4 miliona, a ove godine 3.3 miliona KM što je više nego duplo, vrijedno se radilo, navijači su dali doprinos, oni su naša najveća snaga, mi to znamo i mi smo sami navijači, borimo se sa njima. Cifru smo uduplali na reklamama i sponzorstvu, sponzori nam se vraćaju.. Ove godine imamo 593 hiljade KM od karata što je triput veće nego prethodne sezone. Pokazatelji ove godine su najbolji znak da to povjerenje vraćamo. Mi smo zadovoljni. Trudimo se da ovaj klub ostane u životu, bili smo u teškoj situaciji, vama i meni kao ekonomisti, imate samo mogućnost da povećate prihode ili da smanjite rashode. Povećali smo prihode dramatično, a rashode smo praktički zadržali na istom nivou”, kazao je predsjednik Želje, Edis Kovačević.

“Predsjednik je rekao da smo duplo povećali prihod od reklama i sponzora, zadržali smo sponzore i reklame tekuće i povećali ih dodatno što je neki znak da se vraća povjerenje i da subjekti žele simbiozu sa FK Željezničar, žele da budu dio ovakvog nečeg poštenog. Neko je vrijedno radio da bi vi bili ovdje gdje jeste. Teg iz prošlosti vučemo što se tiče dugovanja”, rekla je Amira Uzunović, direktorica Plavih.

FK Željezničar je platio 900.000 KM poreza za godinu dana, očekuju razumijevanje Porezne uprave zbog ranijeg duga

Navijači Željezničara su u strahu zbog isticanja roka za uplatu poreznog duga koji je viši od 2 miliona KM. Do kraja godine bi Željo trebao uplatiti novac kako Porezna uprava ne bi krenula u prinudnu naplatu, što bi značilo oduzimanje dijela imovine kluba.

Ipak, u Želji se nadaju produženju roka što bi bio i logičan slijed kao vid podrške sportu jer je poznato da naša država nema uređen zakon o sportu, te sarajevski klubovi plaćaju ogromne poreze za visoke plate fudbalera. FK Željezničar je od septembra 2021. godine do oktobra 2022. godine uplatio oko 900.000 KM poreza, dakle skoro 30% od svih svojih troškova odnosi se na plaćanje poreza državi.

“Što se tiče poreznog duga, taj dug je nastao u ranijem periodu, od 2009. do 2015. godine, otplaćivao se po sporazumu sa PU redovno do 2018. godine, a onda 2019. i 2020. godini počinje koronavirus, pa je bilo problema u otplati, te se akumulirao dug na 2.4 miliona glavnice. Ono što je stvar poreznog duga, klub nije u ovom svemu nevin, ranije strukture nisu poštovale dogovor sa PU, nisu se servisirale obaveze prema PU. Mi smo za godinu dana prema državi platili oko 900.000 KM, mi to redovno plaćamo. Mi prvo izmirimo dug prema državi, pa onda plate pustimo. Ranije se radilo obrnuto, neko je mislio da niko neće zakucati na vrata, ali zakucao je. Mi smo imali zaključak Vlade FBiH iz marta kojim je produžen moratorij do kraja ove godine, iako smo imali zaključak Vlade FBiH, mi smo redovno plaćali naše obaveze jer smo željeli pokazati totalnu ozbiljnost i zakonske obaveze kluba. Prvo ćemo doprinose isplatiti, pa onda plate”, ističe predsjednik Edis Kovačević i dodaje:

“Očekujem razumijevanje države i PU, svjesni smo zakonskih obaveza, platili smo 900.000 KM naših doprinosa prema državi. Normalno da očekujemo pozitivan odgovor jer smo pokazali da smo ozbiljni, nije ni državi cilj da izgubi ovakvog vjernog platišu. Mi bi voljeli moderno zakonsko ovlaštenje koje će smanjiti opterećenje za sportske kolektive, da se rastereti privreda i da se napreduje. To stoji, to se ne donosi. To nam hitno treba, ne samo za sport, nego za sve.”

Kompletna javnost se nada da će Porezna uprava produžiti rok za otplatu duga FK Željezničar, to ne bi bio prvi izuzetak koji bi PU pravila, a tako bi Željo zadržao svu svoju imovinu. Stadion Grbavica sa svojim pomoćnim terenom predstavlja simbol Sarajeva i simbol otpora tokom agresije, te popularna Dolina ćupova nosi posebnu sentimentalnu vrijednost brojnim navijačima Željezničara.

(Reprezentacija.ba)