U Plavom salonu Stadiona Grbavica održana je konferencija za medije rukovodstva FK Željezničar, a povodom svih aktuelnih tema, saopšteno je iz kluba sa Grbavice.

Prisutnim su se obratili predsjednik Kluba, Edis Kovačević, direktorica, Amira Uzunović, direktor FK Željezničar d.o.o., Elmir Čajo, te Samir Bekrić koji je prezentovao sportski segment.

“Mi smo po isteku polusezone organizovali pres konferenciju da upoznamo članove i naše navijače o poslovanju kluba u prethodnoj godini. Dali smo popis tema koje smo mislili obraditi, vi ste upoznati, nećemo puno gubiti vrijeme. Prva tema kojoj smo htjeli posvetiti vrijeme i pažnju jeste sportski segment zbog čega mi postojimo kao klub. Upoznati ste sa rezultatima našeg kluba u prethodnoj polusezonu, u ime UO mogu reći da smo zadovoljni rezultatom ekipe uzimajući u obzir rezultate u kojima poslujemo i radimo. Vidljivo je da smo ostvarili značajan napredak u igračkom smislu i da smo vratili navijače na stadion zbog čega im se zahvaljujem, mi smo drugi ili treći klub u regiji po posjeti što nas čini ponosnim. Ono što vas interesuje jeste da smo imali sjednicu UO, razmatrali smo izvještaj šefa stručnog štaba, bilo je razmjene mišljenja baš kao što dolikuje pravoj porodici kakva je FK Željezničar. Imali smo vrlo korisne i otvorene razgovore i UO je usvojio izvještaj Edisa Mulalića, te mu dao povjerenje da vodi klub i na proljeće”, kazao je u uvodu predsjednik FK Željezničar, Edis Kovačević i osvrnuo se na dug kluba:

“Što se tiče poreznog duga, taj dug je nastao u ranijem periodu, od 2009. do 2015. godine, otplaćivao se po sporazumu sa PU redovno do 2018. godine, a onda 2019. i 2020. godini počinje koronavirus, pa je bilo problema u otplati, te se akumulirao dug na 2.4 miliona glavnice. Ono što je stvar poreznog duga, klub nije u ovom svemu nevin, ranije strukture nisu poštovale dogovor sa PU, nisu se servisirale obaveze prema PU. Mi smo za godinu dana prema državi platili oko 900.000 KM, mi to redovno plaćamo. Mi prvo izmirimo dug prema državi, pa onda plate pustimo. Ranije se radilo obrnuto, neko je mislio da niko neće zakucati na vrata, ali zakucao je. Mi smo imali zaključak Vlade FBiH iz marta kojim je produžen moratorij do kraja ove godine, iako smo imali zaključak Vlade FBiH, mi smo redovno plaćali naše obaveze jer smo željeli pokazati totalnu ozbiljnost i zakonske obaveze kluba. Prvo ćemo doprinose isplatiti, pa onda plate. Nije bilo problema, znamo da se neke stvari iz prošlosti ne mogu ponavljati tako da što se tiče toga mi smo pozvali medije da istraže poslovanje ostalih klubova. Mi smo jedan od najvećih javnih platiša u ovoj državi. Na svaku platu se plaća do posljednjeg feninga doprinos. Pozivamo da se istraži kako to funkcioniše u drugim klubovima. Mi smo sada podnijeli incijativu prema Vladi FBiH jer i dalje imamo situaciju koja nije laka za poslovanje klubova, mi smo pandemijom i mjerama vlasti bili najviše pogođeni. Stadioni su nam bili zatvoreni, nismo mogli imati prihode i kad je vlast tražila mogućnost da pomogne u tom periodu, niko se nije sjetio sportskih klubova i da kaže, zatvorili smo stadione, hajde da pomognemo sportskim klubovima. Svjesni smo obaveza. Želimo to da poštujemo, očekujemo da ćemo dobiti dodatno vrijeme za rješavanje poreznog duga. Očekujem razumijevanje države i PU, svjesni smo zakonskih obaveza, platili smo 900.000 KM naših doprinosa prema državi. Normalno da očekujemo pozitivan odgovor jer smo pokazali da smo ozbiljni, nije ni državi cilj da izgubi ovakvog vjernog platišu.

Predsjednik Želje je govorio i o strateškom partneru Eldinu Diglisiću:

“Skupština je definirala način ulaska investitora u klub, mi imamo zastarjelo zakonodavstvo što je problem u implementaciji velikih projekata, ali smo uspjeli kreirati model po kojem se može ući u klub što smo javno objavili. Bilo je nekoliko zainteresovanih strana, neki su na prvu htjeli da olako uđu i preuzmu udruženje što za ovu strukturu kluba nije bilo prihvatljivo, te takve stvari nismo ozbiljnije razmatrali. Nakon obavljene strategije imali smo ozbiljne razgovore koji su rezultirali da se za strateškog partnera imenuje Eldin Diglisić. To je javnost dobila iskomunicirano i mi smo tada prihvatili ponudu gospodina Diglisića, Skupština je to podržala, te smo smatrali da je to najbolje rješenje za klub. Nakon toga dolazi do problema vezanih za ugovor, mi smo u novembru izrazili nezadovoljstvo dinamikom pregovora i sve strukture kluba su to jasno iskomunicirale. Rok je do kraja godine da se završi priča oko njegovog ulaska u klub, taj postupak pregovaranja sa gospodinom Eldinom nije formalno-pravno prekinut, on je još uvijek u toku, nije donesena odluka unutar kluba, kad se donese odluka, potpisuje se ugovor. Do kraja godine ćemo gledati da se ugovor formalno pravno zaključi, mi smo sve ispoštovali, mi jednostavno smo očekivali i dalje očekujemo da će se to finalizirati kako treba. Svjesni smo da je to krajnji rok, te da ćemo nakon Nove godine javnosti iskomunicirati ishod pregovora, ne samo ishod nego i tok pregovora kakav je bio. Imali smo razgovore sa još jednim ponuđačem iz SAD-a, ali on je prije desetak dana iskomunicirao da nije u stanju da podnese zvaničnu ponudu. Ostali upiti su bili da se vidi kakvi su modaliteti.”

Samir Bekrić je prokomentarisao sportski segment.

“Osvrnuću se na našu sezonu, uporediću je sa posljednjom godinom gdje smo napredovali u svim segmentima, počevši od priprema, pa do igračkog kadra. Na Zlatiboru smo imali sve što smo poželjeli, momci su to na najbolji način iskoristiti, zasluge idu predsjedniku kluba i ljudima na Zlatiboru koji su nam izlazili u susret. Postavili smo ciljeve, ali nismo željeli stvarati pritisak na našu mladu ekipu. Imali smo dobru polusezonu iako ostaje žal gdje smo neke utakmice trebali pobijediti poput Leotara, Širokog Brijega i Posušja. Imali bismo bolji plasman da smo to pobijedili, ali treba razumjeti te mlade momke koji se prvi put suočavaju sa pritiskom takve vrste. Zadovoljni smo našom polusezonom. Imamo novu strategiju, potpisujemo sa igračima koje mi procijenimo da su kvalitetni, dugoročne ugovore što nije bio slučaj u prošlosti. Dali smo dugoročne ugovore Drini, Beći, Amoahu, a blizu dogovora smo i sa Santosom, te Hodžićem sa kojim smo dogovorili produženje. Želimo zadržati ekipu i pojačati se u narednom periodu kako bi bili bolji nego sada. Hvala agentima Santosa, Amoaha, Drine, Beće i Hodžića, te ostalih koji su bili prekorektni. Imali su tri-četiri puta bolje ponude, ali su vjerovali u nas i naš projekat, što se ispostavilo dobrim i tačnim”, kaže Bekrić i dodaje da su prioret igrači iz omladinskog pogona:

“Prioritet su nam naša djeca ili igrači iz BiH. Planiramo smo da imamo u svakom gradu skaute, bitno je da to budu bivši igrači našeg kluba koji će pratiti njihov razvoj. Igrače preko 30 godina ćemo dovoditi samo u slučaju da su bivši igrači Želje i koji su profesionalci, te od koga će mladi igrači da uče. Trudićemo se da bude što više naše djece. Ako vidimo da nam fali igrač na nekoj poziciji, popunićemo ga strancem poput Amoaha i Santosa. Igrao sam sa dosta igrača vani koji su sada na poziciji trenera u nekim drugim klubovima tako da to sigurno pomaže.”

Direktorica Amira Uzunović ističe da je tekuća godina bila turbulentna te da je klub bio pod finansijskim pritiscima.

“Nadovezaću se na prezentirani finansijski izvještaj i reći koje su to korektivne mjere ishodovale pozitivan finansijski rezultat. Tekuća godina je bila turbulentna, bili smo pod finansijskim pritiscima koji su otežavali poslovanje kluba. Prvi kvartal je obilježilo poduzimanje radnji kako bi se osigurala licenca za sljedeću sezonu. Bilo je to nezahvalno krenuti od samog starta, trebala nam je financijska injekcija koja je osigurana zahvaljujući našim navijačima, oni su naš glavni ponos, uz pomoć njih generisali smo impresivan iznos novca koji nam je pomogao da imamo licencu i daju nam vjetar u leđa da zajedno rastemo i da se razvijamo. Taj generisani prihod od strane navijača je imao afirmativni karakter na ostale izvore prihoda, kad imate takvu masu navijača, to ulijeva povjerenje da se ovdje radi pošteno i transparentno. Prihodi od državnih institucija nisu došli tek onako, ja vjerujem da će efekti naše saradnje u tekućoj godini rezultirati da naredne godine imamo veća sredstva od trenutnih, cirka 757.000 od prihoda iz državnih institucija i lokalne zajednice. Krenuli smo sa sređivanjem administrativnog i pravnog sektora, gdje god smo mogli i vidjeli priliku da maksimiziramo prihode, mi smo to uradili. Mnogo poslovnih prostora na sjeveru nije u funkciji, stavili smo to u funkciju kako bismo obezbijedili dodatne mjesečne prihode novca. Klub je u proteklom periodu se intenzivno bavio pravnim segmentom, angažovani su ekstremni profesionalci koji rade na sudskim sporovima i radovima na prilivu obeštećenja. Od ljetnog prelaznog roka smo revidirali sve ugovore igrače, počeli smo da kreiramo širi spisak i da revidiramo gdje su naša djeca, naši polaznici omladinske škole i gdje klub na osnovu UEFA/FIFA pravila ima pravo da traži naknadu za treniranje. Izgubili smo priliku da naplatimo 200.000 eura jer je rok za podnošenje zahtjeva za naplatu istekao, nadam se da ćemo kasnije imati priliku da to ispravimo. Imamo 20 aktivnih predmeta, suočavali smo se sa određenim blokadama, nadam se da ćemo preostale aktivne predmete držati pod kontrolom i da ćemo napredovati i u tom segmentu. Svi traže svoje novce, to je i razumljivo, nemaju ljudi strpljenja, gdje god odemo i otvorimo vrata, prvo se pola sata crvenimo. Teško je imati pregovaračku moć gdje se morate pravdati za nešto što niste uradili. Taj loš imidž nam odmaže, ali hvala svakom povjeriocu koji je imao razumijevanja za stanje kluba, nadam se da nas ništa neće spriječiti, te da ćemo sa našim navijačima minimizirati sve probleme, te da ćemo djelovati i rasti zajedno.”

Direktor Željezničar d.o.o., Elmir Čajo kaže da su finansijski rezultati znatno bolji u odnosu na prethodnu godinu.

“Imamo znatno bolje finanijske rezultate u odnosu na prethodnu godinu koja je bila izuzetno teška. U ovoj godini je rast prodaje od 74 posto što govori da ono što smo planirali, to smo i ostvarili. Dobili smo što je i direktorica napomenula, povjerenje dobavljača, ne samo lokalnih nego i Macrona koji je naš tehnički partner, te smo našu saradnju digli na veći nivo. Uspjeli smo obezbijediti kompletnu novu opremu za prvi tim i za trenere u OP, uspjeli smo obaveze prema Macronu završiti do septembra ove godine, te su oni tako ispunili svoje obaveze prema nama. U narednih deset dana ćemo završiti vizuale za nove dresove za sljedeću sezonu, te da ćemo do kraja juna imati u svlačionici nove dresove. Takva saradnja je prepoznata od Macrona, jačina brenda je postala i njima vidljiva, te imamo u planu da shop izmjestimo u veći prostor koji je prostor do postojećeg, te da zajedno sa Macronom otvorimo zajednički shop. Sve ove aktivnosti koje su vođene su dovele do toga da očekujemo posjetu Macrona iako nam je validan važeći ugovor do 31. maja 2024. godine iako su nam oni poželjeli da idemo u ekstenziju trenutnog ugovora. Saradnja koja je ostvarena ove godine zahvaljujući radu cjelokupne Uprave je možda među najboljim sa svim klubovima. Želimo biti profesionalni, transparentni i da stvaramo benefite za naš klub. Želimo generisati što je moguće više prihoda za naš klub.”

Foto: FK Željezničar

(Reprezentacija.ba)