Prošla su tri mjeseca otkako se Vahid Halilhodžić rastao s Marokom, afričkom selekcijom koju je odveo na Svjetsko prvenstvo u Katar, a u kojoj je potom kao “nagradu” dobio otkaz.

Ni nakon 100 dana, koliko je prošlo od rastanka s Marokancima, gorčina nije izbrisana. Uglednom bosanskohercegovačkom treneru u posljednje vrijeme definitivno ne ide, a u prilog tome ide i pljačka o kojoj su izvjestili strani mediji navodeći da su mu lopovi upali u kuću i ukrali 80 hiljada eura, nekoliko satova, skupocjeni nakit…

Potresen je. Dalo se to zaključiti već na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

– Nažalost, istina je to. Dođe tako period kada se sve okrene naopačke, ali život teče dalje, nikada me nije ni mazio. Uvijek sam morao ustrajati i boriti se – kaže Vahid Halilhodžić za Reprezentacija.ba portal.  

Do 18. decembra trajat će Svjetsko prvenstvo, sve do tog datuma oči ljubitelja fudbala su uperene ka Kataru. Kaže nam kako ne prati mnogo najveću fudbalsku smotru.

– Vrlo malo, ne onoliko koliko bih možda trebao, baš zbog tih privatnih obaveza… Po onome što sam do sada vidio, mislim da su favoriti Brazil, Španija i Francuska koja je, kako čujem, izgubila u srijedu od Tunisa. Ima dosta iznenađenja, vidjeli ste i Saudijsku Arabiju, ali toga će biti sve manje kako prvenstvo bude odmicalo. Te velike reprezentacije postaju tek skoncentrisanije i motivisanije nakon što prođu grupu.

Očekivao je, priznaje, više od Srbije i Njemačke.

– Vjerovao sam da će Srbija biti mnogo bolja na ovom Svjetskom prvenstvu, barem gledajući kako su odigrali protiv Portugala, imaju i dobre igrače… Sad, šta se tu dešava, koliko ima istine u svemu što mediji pišu, ko će znati. I novinari malo napušu to sve. I Njemačka je baš blijeda, začujuđe nizak nivo za takvu reprezentaciju.

A Hrvatska?

– Poslije ove zadnje utakmice vratilo se samopouzdanje, koliko čujem i atmosfera im je izvanredna, a to igra važnu ulogu. Da li mogu do finala, to je sad drugo pitanje.

Cilj nam je bio da potakno prokomentariše i Maroko, no zaustavio nas je.

– Ne, ne bih o Maroku.

Već je Halilhodžić u godinama, pitanje je da li će više ikoga voditi, iako dobija pozive sa svih strana.

– Ima ponuda, svakodnevno zovu ljudi, govore kako se jedan klub interesuje za mene, pa drugi… Isto tako i reprezentacije. Hvala svima, ali u ovom trenutku ne mogu predvidjeti je li ovo kraj ili ću i dalje raditi. Kao što sam rekao, trenutno sam u drugim obavezama, više sam se posvetio i porodici, nastojim nadoknaditi sve one trenutke koje sam propustio tokom igračke i trenerske karijere. Nadao sam se da ću karijeru završiti upravo na Mundijalu u Kataru, ali to se, eto, ipak nije dogodilo. Vidjet ćemo, poručio je Halilhodžić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)