Cijela Bosna i Hercegovina je pričala o lijepom spotu koji je najavio nedavno završeno Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci, održano u Bosni i Hercegovini. Kratki, ali emotivni spot, kroz razgovor djeda i unuka promoviše ljepotu naše domovine, ali i ljubav koju osjećamo prema BiH – sa Izudinom Bajrovićem u glavnoj ulozi.

Zanimljivo iza tog spota, ali i iza organizacije cijelog Svjetskog prvenstva koje je od svjetskih čelnika ovog sporta okarakterisano kao najbolje do sada, stoji agencija “Hardino”. Dok stotine hiljada mladih shrvano nepravdom odlazi iz BiH diljem svijeta, mladi Sarajlija Dino Šečić uspješno je prije pet godina pokrenuo agenciju specijalizovanu za sport i multimediju koja se bavi foto i video produkcijom, PR-om, digitalnim komunikacijama i svim ostalim segmentima potrebnim za uspješno fukncionisanje savremenog sportskog kolektiva.

Kao i svaka poduzetnička priča, ni ova u početku nije išla glatko, te nam Dino na početku otkriva kako je uopšte došlo do pokretanja ovakve agencije u Bosni i Hercegovini.

“Prvi veći sportski projekat na kojem sam imao priliku raditi je simpozij Simposar. Sjećam se da mi je kao studentu bilo bitno da prisustvujem prvom simpoziju kao učesnik, a onda sam sasvim slučajno upoznao Sabahudina Topalbećirevića koji mi je dao priliku da budem dio organizacionog tima. To je bilo nevjerovatno iskustvo u kojem sam imao priliku upoznati se i sarađivati sa legendama poput pokojnog Ivice Osima, Faruka Hadžibegića, Mirka Novosela, Duška Vujoševića, Ace Petrovića, Jeana Tigane i brojnih drugih”, govori Šečić za Reprezentacija.ba portal i nastavlja:

“U međuvremenu sam magistrirao na fakultetu sporta i tjelesnog odgoja na odsjeku za menadžment u sportu, te kao magistar sa 24 godine počeo tražiti pripravnički staž. Obišao sam desetak sportskih kolektiva kojima sam nosio CV i pismo motivacije. Iako sam tražio da radim kao volonter, nažalost ni od koga nisam dobio zvaničan odgovor, a jedini koji me poslije pozvao je Nermin Demirović, svojevremeno bio sportski direktor fudbalskog kluba Olimpik, koji je tada krenuo sa projektom velikog nogometnog turnira za djecu “Ljetni kup”.”

View this post on Instagram

A post shared by Hardino sport (@hardinosport)

Naš sagovornik ističe da je promijenio nekoliko poslova prije nego što je pokrenuo agenciju.

“Prije toga promjenio sam nekoliko poslova kod različitih poslodavaca i svakog sam napustio svojevoljno i ostao u dobrim odnosima. Jednostavno se nisam pronalazio ni na jednom od tih mjesta, prodavnica kompjuterske gaming opreme, grafički studio, portal, televizija. Uporedo sam radio kao freelancer, te sam imao priliku raditi na nekoliko sjajnih projekata. U jednom trenutku sam sa prijateljem pokrenuo stranicu Korner – fudbalski magazin (bez kojeg smo ostali nakon što je neko otkupio domenu) na kojem smo ispoljavali svoju kreativnost neobičnim pričama, grafikama i analizama. Na biro sam se prijavio nakon što je projekat baze podataka sporta u BiH “Sve za sport” došao do kraja. Bio sam na redovnom javljanju ne očekujući ništa obzirom da tadašnji sistem Zavoda za zapošljavanje nije prepoznavao pojam “menadžer u sportu”, ni ono za što sam se školovao. Gospođa Amela (kojoj sam zahvalan i dan danas) koja je vodila moj predmet upitala me zašto ne bih pokrenuo svoj biznis, što je meni do tada bilo nepojmljivo.”

Sistem u kojem se školujemo većinom nas uči da radimo za druge, ali je razvijanje poduzetničkog duha još uvijek u razvoju u našoj zemlji. Posebno kada je u pitanju sportsko poduzetništvo.

“Počelo je sa Forumom sporta. To je bio prvi samostalni projekat koji je Hardino pokrenuo u saradnji sa udruženjem Spektar. Cilj je bio okupiti sportske radnike i omogućiti im da se na jednom mjestu sastanu, razmjene iskustva i mišljenja, te nauče od drugih koji prolaze slične stvari u bh. sportu. Predavači su bili Samir Avdić, Tomislav Cvitanušić, Tarik Trbić i Emir Muhamedagić. Kasnije smo pokrenuli i festival sporta “Sport Fest” u okviru evropske sedmice sporta u saradnji sa Federalnim ministarstvom kulture i sporta i koji je već sada postao tradicionalan. U međuvremenu su se počeli javljati i novi klijenti.”

Dugogodišnja saradnja sa Taekwondo savezom BiH

Taekwondo i Judo kao lideri organizacije sportskih saveza u BiH

Taekwondo savez BiH je tada doživljavao reformu. Mlada ekipa koja je preuzela ključne funkcije u savezu bila je spremna na brojne izazove, ali karika koja im je nedostajala bila je promocija i komunikacija u javnosti.

“Sjećam se da sam na prvom sastanku sa čelnicima saveza saznao da postoje dvije vrste ovog sporta, olimpijska i neolimpijska. Iskren da budem, do tada to nisam znao, a kada sam ih upitao da li je moguće da neko od takmičara ode na Olimpijadu i donese medalju gledali su me s nevjericom. Nakon potvrdnog odgovora rekao sam im da se sva strategija treba zasnivati na tome. Te godine Nedžad Husić je osvojio medalju na Evropskom prvenstvu do 21 godine i ušao među osam najboljih boraca na Svjetskom prvenstvu u Manchesteru. Organizovali smo konferenciju za medije i još uvijek se sjećam Nedžadove treme pred medijima iako je već bio vrhunski borac. Nekoliko godina kasnije Husić je najuspješniji Olimpijac u historiji Bosne i Hercegovine, a Taekwondo savez jedan od najorganizovanijih u državi.”

Nedavno su završili projekat razvoja državnog sportskog sistema u saradnji sa Olimpijskim komitetom BiH i IOC, a Dino Šečić bio je nacionalni koordinator projekta.

“Pokretačka snaga Taekwondo saveza BiH je Samir Šarić, čovjek koji je reformisao cjelokupan savez i doveo ovaj sport do stanja gdje je sada. Radi se na konstantnom unaprijeđivanju, edukaciji trenera i pomaganju svih članova ovog sporta, a vrhunac će biti izgradnja državnih taekwondo centara u Sarajevu i Livnu.

Teško se sjetiti svega šta smo prošli kroz ovaj period, ali moram istaći da je saradnja sa Judo savezom BiH na vrhunskom nivou. Nijedan savez u BiH nije dobio organizaciju tolikog broja takmičenja kao Judo. Ekipa na čelu sa prof. dr. Branislavom Crnogorcem, Arijanom Jahom, Lejlom Šabeta i drugim radi nevjerovatan posao. Nedavno su dobili pohvalu za najboljeg tehničkog organizatora svih takmičenja u cijelom svijetu, što je zaista velika stvar”, govori Šečić i dodaje:

“Ove godine imali smo i internacionalne klijente kao što su jiu jitsu turnir – Abu Dhabi AJP tour, te FIBA, za koju smo u saradnji sa košarkaškim savezom BiH radili promociju Trophy Toura.

Ponosni smo i na projekte i partnere kao što su košarkaški kamp Procamp Sarajevo, karate turnir TOP10 u organizaciji karate kluba Respect, plivački klub SPID, atletski klub Novi Grad, odbojkaški klub Centar Ort, te brojni drugi.”

Organizacija festivala sporta

Saradnja sa akademijom Asmir Begović

“Jedne prilike stigla mi je poruka sa nepoznatog broja, a osoba se predstavila kao Asmir Begović. Bio sam skeptičan misleći da se neko šali, a onda me Asmir stvarno nazvao na telefon. Razgovarali smo o saradnji na marketinškom planu, a ja sam mu rekao da za nekoliko dana, koliko je ostalo do početka tadašnjeg kampa, ništa ne mogu napraviti. Predložio sam mu strategiju razvoja i dugoročniju saradnju na što je pristao i što je kasnije doprinijelo još kvalitetnoj organizaciji kampova ove vrhunske škole golmana.”

Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci

“Priliku za saradnju sa savezom sjedeće odbojke dobili smo u martu ove godine na zlatnoj i srebrenoj ligi. Nakon toga dobili su organizaciju Svjetskog prvenstva u kojem smo bili nosilac organizacionih aktivnosti. Velika prednost organizacije takmičenja u Areni hotela Hills je blizina aerodroma i uslovi koji se tu nude. Ipak, obzirom da je riječ o para sportu tu je mnogo detalja o kojima se mora voditi računa. Uspjeli smo sve izvesti do kraja uz najveće moguće pohvale svih prisutnih. Jedino za čim na kraju žalim je što naša ekipa nije uspjela osvojiti zlato i što je na finalnoj utakmici nekoliko stotina ljudi ostalo ispred Arene obzirom da je kapacitet bio premali za sve zainteresovane.”

Ideja za spot

“U samim pripremama i čitavoj frci zvao me kapiten reprezentacije Sabahudin Delalić i kaže “Smisli nam neki spot”. Pored svih obaveza i svega sada i o tome moram razmišljati. Onda se rodila ideja za priču o šampionima, kako ih mnogi nazivaju. Doajen bh. glume Izudin Bajrović pristao je nakon kratkog razgovora, a dječak Afan Fazlić je spot iznio kao profesionalac. Sve se odigralo u nekoliko dana i sam sam iznenađen koliko je spot imao pozitivnih reakcija.”

Tajna uspjeha u konstantnom učenju

“Kada sam bio mlađi nisam bio odličan učenik. Jednostavno su mi neke druge stvari odvlačile više pažnje. Kroz fakultet, i u saradnji sa mentorom Fikretom Kadrićem, sam otkrio da jedino konstantno učenje i praćenje trendova može ostvariti rezultate. Nakon fakulteta završio sam akademiju sportske diplomatije u organizaciji NGO BRAVO, a vrhunac školovanja je stipendija na Univerzitetu u Delawareu na prestižni program ICECP za koju me predložio Taekwondo savez BiH i Olimpijski komitet BiH. To je program koji realizuje Univerzitet u Delawareu u saradnji sa Američkim olimpijskim komitetom i IOC-em, te na kojem učešće dobije po jedan predstavnik određene zemlje, a ja sam imao čast i privilegiju da budem predstavnik BiH ove godine među 40 predstavnika iz cijelog svijeta.”

(Reprezentacija.ba)