Košarkaši BiH su večeras u Skenderiji u meču devetog kola grupe K kvalifikacija za SP 2023 pobijedili Mađarsku sa 83:78.

BiH je igrala bez šest standardnih košarkaša (Nurkić, Musa, Halilović, Roberson, Atić i Sulejmanović), a selektor Adis Bećiragić je nakon utakmice govorio je na zvaničnoj press konferenciji.

“Prije svega, hvala svima koji su nas podržali večeras. Imali smo velike probleme pred utakmicu. Mađari su odličan tim i imaju dobrog trenera. Bilo je teško pobijediti ih, ali smo uspjeli. Čestitke i protivniku, a posebno mojim igračima koji su ostvarili ovaj trijumf”, riječi su Bećiragića.

Naš selektor se osvrnuo i na plan uoči večerašnje utakmice.

“Mi smo dobro znali šta treba da radimo. To smo radili sve dok smo imali snage. Naravno, znali smo da ćemo pasti u igri i smatram da je to dobro što se to desilo u trećoj četvrtini. Na kraju, u zadnjih pet minuta više nije bilo ni taktike već srce, znanje i iskustvo igrača. Zadovoljni smo sa onim što smo uradili”, rekao je selektor i dodao:

“Već sam rekao da sam prije 40 godina počeo trenirati ovdje u Skenderiji. Navikao sam i na pobjede i poraze. Više se nasekiram kada izgubimo. Zaista sam prvi put iz srca rekao da ovu utakmicu puno želim. To se odnosi na neke okolonosti koje ne želim da spominjem, a to će se vidjeti na osnovu poteza koje ćemo u narednom periodu napraviti. Svašta bih rekao, ali bolje da šutim. Nadam se da ćemo odigrati dobro protiv Francuske.”

Bećiragić ističe da su bh. košarkaši večeras odigrali nadljudski.

“Smatram da su igrači odigrali nadljudski. Potrošili su ogromnu energiju. Igrali su nas 120%. Činjenica je da smo mi skraćeni sa talentom i pitanje je koliko ćemo protiv Francuske igrati sa tom energijom. U prvom poluvremenu smo dali 52 poena i to je zbog toga što smo imali snage. Sada se bojim da ćemo u Francuskoj pasti već u drugoj četvrtini. Ipak, ako ne padnemo, onda Bogami griješim i znači da imamo i snagu i talenat. Ja bih volio da griješim. Ovi momci su pregorili večeras.”

BiH već za tri dana od 20,30 sati igra utakmicu 10. kola protiv Francuske u gostima.

(Reprezentacija.ba)