Pred početak Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci održana je zvanična konferencija za medije na kojoj su se prisutnim obratili predsjednik World Paravolley Barry Couzner, selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Ifet Mahmutović i jedan od igrača bh. tima Mirzet Duran.

U Bosnu i Hercegovinu stiglo je 29 timova iz 20 država iz raznih dijelova svijeta koji će se takmičiti u muškoj i ženskoj konkurenciji. Među zvaničnicima je predsjednik World Paravolley Barry Couzner koji je iskazao zadovoljstvo viđenim.

“Ovo je zaista jedan od važnijih događaja u paraodbojkaškom kalendaru takmičenja. Veliko takmičenje sa velikim brojem timova i veoma zahtjevno za organizaciju. Želim da se zahvalim lokalnom organizacionom odboru na organizaciji i na gostoprimstvu. To nije lako za uraditi i organizovati. Angažman ovog hotela je idealan za takmičare jer ne moraju da brinu o prevozu, niti o drugim segmentima koji su važni za ovaj događaj. Ovo je idealna smjernica za druge kako organizovati buduće događaje. Svi sportisti su na jednom mjestu i ovo je jedna od najboljih organizacija koje sam do sada vidio”, rekao je Barry Couzner.

World ParaWolley

Selektor Ifet Mahmutović je godinu dana na klupi bh. tima. Do sada je osvojio dvije velike medalje, Evropsko prvenstvo i Zlatnu ligu koja se takođe održala u Sarajevu ove godine.

“Prije svega želim iskazati dobrodošlicu na Svjetsko prvenstvo. Hvala predsjedniku Barry-u koji nam je najvećim dijelom pomogao da dobijemo ovaku organizaciju i manifestaciju. Bosna i Hercegovina poslije Olimpijskih igara 1984. godine nije imala ovakav nivo seniorskog takmičenja. Mi ćemo sigurno dati maksimum. Kao što sam ranije istakao drugi i treći kažu da je važno učestovati, prvi to nikada ne kažu. Nama rezultati ne dozvoljavaju da kažemo da je važno učestovati”, istakao je Mahmutović.

Mirzet Duran jedan je od dugogodišnjih članova zlatne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Učestvovao je na nekoliko velikih takmičenja, te je do sada ostvario zavidne uspjehe kao jedan od najvažnijih karika u bh. timu.

“Intenzivno smo radili nakon Evropskog prvenstva u Kemeru proteklu godinu dana. Mislim da smo ispunili data očekivanja i da će svi imati priliku da to vide kroz takmičenje. Utakmice nakon grupne faze biće zahtjevnije i ozbiljnije. Na Evropskom prvenstvu smo obećali zlato koje smo i ostvarili, a to će ove godine biti dosta teže. Mogu obećati da će svaki igrač dati svoj maksumim i nadam se da rezultat na kraju neće izostati” kazao je Mirzet Duran.

Suze Ukrajine na tehničkom sastanku

World ParaWolley

Na kraju konferencije za medije Barry Couzner je istakao posebnu zahvalnost Bosni i Hercegovini , kao i timovima Njemačke i Slovenije u vezi sa dolaskom ukrajinske reprezentacije.

“Poznavajući trenutnu situaciju u Ukrajini veoma smo sretni što će njihova muška i ženska ekipa imati priliku biti dio ovog velikog takmičenja zahvaljujući pomoći mnogih država među kojima je prvenstveno Bosna i Hercegovina, ali i ekipe Njemačke i Slovenije. Na tehničkom sastanku prilikom obraćanja predstavnice Ukrajine bilo je veoma emotivno obzirom na cjelokupnu situaciju u toj zemlji. Ovo je timski sport i sretan sam što smo postigli cilj kojem timski sport zapravo teži”, istakao je na kraju Barry Couzner.

Prve utakmice igraju se danas sa početkom u 15:30, a na teren će reprezentacije Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i ekipe Njemačke i Kanade. Direktan utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine omogućen je na BHRT-u, dok se sve ostale utakmice mogu gledati putem livestreama na zvaničnom World Paravolley youtube kanalu.

(Reprezentacija.ba)