Bh. stručnjak Bruno Akrapović, nekoć sjajan fudbaler Wolfsburga, Energie Cottbusa…, vratio se iz Saudijske Arabije.

U proteklih nekoliko mjeseci ovaj 55-godišnji Zeničanin je radio kao trener Al-Wehde. Iako je po odlasku imao velika očekivanja s obzirom da se radi o jednoj od najbogatijih zemalja svijeta, na kraju je to bila, kaže, samo životna lekcija.

Sada kada je slobodan baterije puni tako što posjećuje porodicu u BiH. Ko zna, možda i ostane, upravo se njegovo ime povezuje sa FK Sarajevo nakon što je Feđa Dudić odstupio poslije serije loših rezultata.

– Bilo je to iskustvo koje čovjeku i treba i ne treba, jednog dana da možeš reći da si sve vidio u životu… Kada sam došao nisam imao šansu da dovedem novog igrača, ekipa je već prije mene bila kompletirana, a od tri ekipe koje su ušle u 1. ligu, Al Wehda je bila treća. Ciljevi su bili nedefinirani, ponekad u nerealni, u toj mjeri da se čak govorilo o osvajanju prvenstva. I pored svega toga uspjeli smo koliko-toliko tim da posložimo, ali problem su bili i stariji igrači. Oni stranci od kojih se najviše očekivalo imali su mahom 33, 34 godine… Na kraju, eto, lekcija, priča Bruno Akrapović za Reprezentacija.ba portal. 

Nesuglasice, nezadovoljni igrači…, sve to su stvari s kojima se susretao Akrapović, ali na kraju u klubu su bili fer i nisu mu stajali na putu. U međuvremenu pomno je pratio i sve što se dešavalo u njegovoj zemlji.

– Gdje god da sam, pratim našu ligu, klubove, tako i reprezentaciju. Uživo sam čak i bio na utakmici protiv Rumunije i Zenici. Vidim da je u zadnje vrijeme najviše priče bilo oko te utakmice s Rusijom. Uvijek se kaže da se politika ne bi trebala miješati gdje joj nije mjesto, pogotovo ne u sport, ali opet vidimo da se miješa svugdje. Pa i u našu najdražu igru. Sve je to malo čudno tamo, taj rat, teško je čovjeku neku pametnu reći. Ja sam uvijek za to da sport ostane samo sport i da se ne koristi za političke stvari.

Kada je u pitanju reprezentacija, neizvjesno je hoće li Ivaylo Petev ostati na klupi. Bugarin i Zmajevi iza sebe imaju veoma uspješan ciklus u UEFA Ligi nacija gdje su zauzeli prvo mjesto i izborili plasman u elitnu grupu A.

– Kada je Petev tek došao, dao sam intervju i rekao da se radi o karakternom čovjeku i uz to dobrom stručnjaku. Ne govorim to zato što smo prijatelji, takav je, zaista. I pored toga što je ‘na nož’ dočekan, uspio je izgraditi jako funkcionalnu ekipu koja stoji iza njega i nakon svega logično bi bilo da nastavi raditi dalje. Ali, šta je danas logično? To je drugo pitanje.

U posljednje vrijeme Akrapović se dovodio i u vezu sa dolaskom u Premijer ligu. Povezivao se prvo sa Sarajevom, zatim sa Tuzla Cityjem, a njegovo ime ponovo je isplivalo sada kada je bordo tim bez trenera.

– Ako se vratim na pregovore sa Sarajevom, situacija se od tada do danas nije puno promijenila. Takav klub, takvi navijači i tek peto mjesto?! Žalosno. Tolika razlika ne bi trebala biti i sa juniorima da igraju. Nisam razglasio na sva zvona da sam slobodan, ne bih želio da neko pomisli da se nudim preko medija, ali za Sarajevo i dalje imam interes. Uvijek sam za razgovor, poručio je Bruno Akrapović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)