O Amaru Dediću i Anelu Ahmedhodžiću – posljednjim velikim pojačanjima BiH koje su stvorile inostrane škole fudbala – pričalo se i pisalo godinama dok nisu zaigrali za BiH, no nova zvijezda na “dijasporskom” horizontu zasjala je sasvim iznenada.

A mogla bi donijeti značajnu snagu reprezentaciji BiH.

Već znate kako je Denis Huseinbašić (21) do ove godine tavorio u najnižim njemačkim ligama, te je ravno čudu, uoči ove sezone potpisao za Koln. Da Koln ima odlične skaute, najbolje pokazuje to što se Huseinbašić vrlo brzo uspješno prebacio na najviši nivo fudbala. Sa dobrim rezultatima zaigrao je u Bundesligi, ali i u UEFA Konferencijskoj ligi.

U Bundesligi je u šest mečeva zabio dva gola i jednom asistirao. U pet mečeva Konf. lige zabio je jedan gol i jednom asistirao. Uz to, dobijao sve veću minutažu i značajniju ulogu na terenu.

No vratimo se na to zašto bi Huseinbašić mogao biti dobro pojačanje za BiH.

Osim dobre statistike, svi se slažu kako se radi o uistinu dobrom igraču. Moderni centralni 1,84 m visoki veznjak je izuzetno “pokretan i okretan”, sa dobrom eksplozivnošću u kretanju, ali pri tome i dobrom kreacijom po pitanju zabijanja, ali i namještanja golova.

“Ovaj igrač nije bezveze” stiglo je puno poruka od više domaćih nogometnih stručnjaka na našu adresu proteklih sedmica.

“Istina je, već sam u razgovorima sa Denisom I tu nema dileme – rekao je da će igrati za Bosnu i Hercegovinu. Naš je 100%!” rekao je Zvjezdan Misimović nedavno za Reprezentacija.ba portal.

“Volim okretne, eksplozivne igrače…” govorio je uvijek Safet Sušić, a Huseinbašić bi na osnovu do sada viđenog upravo mogao biti takav. Još ako “ostane na zemlji” i ustali se u Bundesligi, Denis bi dakle mogao prilično “razdrmati” vezni red, ali i cijelu igru naše reprezentacije.

Potencijalno sjajan poklon za bh. fudbal u cjelini, koji je još jednom dobio dobrog igrača, bez uložene marke.

No možda je to donekle i fer, zapad izvozi našu pamet, mi za uzvrat uzimamo fudbalere nazad.

(Reprezentacija.ba)