Selektor ženske koÅ¡arkaÅ¡ke reprezentacije Bosne i Hercegovine Goran Lojo saopÅ¡tio je Å¡iri spisak igraÄica pred utakmice kvalifikacija za Eurobasket, protiv NjemaÄke i Belgije narednog mjeseca.

Spisak Äine sljedeća imena: Milica Deura (Slavia Banska Bystrica), Courtney Hurt (Elitzur Holon), AnÄ‘ela Delić (Tenerife), Nikolina Knežević (Žabiny Brno), Dragana Domuzin (Slovanka Prag), Jovana Mandić (Slavia Banska Bystrica), Nikolina Zubac (Brasov), Jovana Marković (Budućnost Bemax), Milina MiÅ¡eljić (Crvena zvezda), Irma Rahmanović (Feytiat), AnÄ‘ela Gligić (Partizan), Lejla OmerbaÅ¡ić (Penza), Lyla Kahrimanović (SAD), Ajla Selimović (Celta Vigo), Hanna Halilović (Hogsbo), Dragana Zubac (Herceg Novi), Ajla Ikanović (Banovići), Azra NikÅ¡ić (Play Off), Almedina Ahmić (ÄŒelik), Gorana Marjanović (Partizan), Gabriela Visković (TSV Jahn Munchen), Milica DragiÄević (Banovići).

U odnosu na ekipu koja je nastupila na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Australiji, nedostaje pet igraÄica. Od dresa nacionalnog tima odluÄile su se oprostiti Nikolina Delić, Miljana Džombeta, Nikolina Elez, Jonquel Jones i Matea Tavić.

Reprezentacija BiH u sklopu kvalifikacija za EP gostuje NjemaÄkoj 24. novembra, a tri dana kasnije Belgiji.

“U novembarski ciklus kvalifikacija za Eurobasket 2023 ulazimo sa dosta izmijenjenim sastavom. Tu su neka nova imena. Nekoliko igraÄica je zbog privatnih i porodiÄnih razloga odluÄilo okonÄati reprezentativnu karijeru. PoÅ¡tujemo njihove odluke i zahvaljujemo im se na dosadaÅ¡njem angažmanu. Jonquel Jones viÅ¡e neće nastupati za naÅ¡u reprezentaciju. Iza nje je zaista ekstremno naporna sezona u kojoj se neposredno nakon zavrÅ¡etka finala WNBA lige prikljuÄila naÅ¡em timu u Australiji te joj je u ovom momentu najpotrebniji odmor. TakoÄ‘er, ukoliko izborimo plasman na EP 2023, ona ne bi mogla nastupiti zbog izmjene WNBA pravila. Jonquel Jones smo neizmjerno zahvalni na svemu Å¡to je uradila za Bosnu i Hercegovinu, odigravÅ¡i 17 utakmica za naÅ¡u reprezentaciju. Na mjestu naturalizovane igraÄice u narednom periodu će nastupati Courtney Hurt, koja je takoÄ‘er igrala zapaženu rolu u naÅ¡em timu u februaru 2021. kada smo u balonu u Orenburgu pobjedama nad Å vicarskom i Estonijom ostvarili plasman na EP, prvi put nakon 22 godineâ€, istakao je selektor Lojo u izjavi za zvaniÄnu stranicu KoÅ¡arkaÅ¡kog saveza BiH.

Tim menadžer reprezentacije Razija Mujanović također je kazala:

“Reprezentacija će u narednim utakmicama kvalifikacijama okrenuti novu stranicu, nastupit ćemo u izmijenjenom sastavu. Na spisku su neke nove igraÄice od kojih oÄekujemo da već sad budu bitan segment tima, kao i one za koje vjerujemo da pred sobom imaju svijetlu budućnost. PoÅ¡tujemo odluku djevojaka koje su odluÄile da viÅ¡e ne budu sa nama. Posebnu zahvalnost dugujemo naÅ¡oj Jonquel Jones, koja je dala ogroman doprinos najvećem uspjehu u historiji reprezentacije. Bila je istinski lider ekipe koja je osvojila peto mjesto na Eurobasketu i osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo te zauzela visoko 14. mjesto na FIBA rang-listi. Ostavila je srce na terenu u svakoj utakmici za BiH, to nikada nećemo zaboravitiâ€.

(Reprezentacija.ba)