Još uvijek je na snazi odluka Fudbalskog saveza BiH donesena po hitnoj proceduri o odigravanju utakmice protiv Rusije u St. Petersburgu 19. novembra.

“NS/FS BiH je prihvatio ponudu za odigravanje međunarodne prijateljske utakmice od strane FS Rusije. Utakmica će se odigrati u Saint Petersburgu dana 19.11.2022. godine. Selekcija Rusije se na FIFA rang listi nalazi na 35. poziciji.” objavljeno je krakto 9. septembra na stranici Saveza.

Ipak, čini se kako neće doći do odigravanja ove utakmice, jer su čelnici krovne kuće bh. fudbala svjesni da bi im ova utakmica donijela puno više štete nego koristi.

Iako UEFA zvanično ne može zabraniti prijateljski susret, te se tako i očitovala, Reprezentacija.ba saznaje kako su iz UEFA poslali jasne signale kako će “nezvaničnih posljedica” ipak biti – spominju se stopiranja projekata FS BiH finansiranih od UEFA i FIFA, umanjenje angažmana predstavnika saveza u tijelima ovih organizacija, otkazivanje putovanja, dnevnica, pogodnosti…

Kako bi se to reklo u diplomatiji, UEFA je “na marginama” žrijeba kvalif. grupa za EURO 2024 u Frankfurtu prošle sedmice potvrdila svoje stavove u razgovoru sa delegacijom FS BiH.

“Je li oko utakmice bilo priče u Frankfurtu? Priča je bilo, uglavnom u sugestivnom smjeru.” potvrdio je potpredsjednik FS BiH Irfan Durić za Reprezentacija.ba, te istakao kako se nada da do utakmice neće doći.

Nejasno je zašto je utakmica prihvaćena u hitnoj proceduri, a za njeno otkazivanje čeka se gotovo dva mjeseca, iako se isto tako mogla otkazati po hitnoj proceduri.

Odgovor na to pitanje javno je ponudio i član Parlamenta BiH Saša Magazinović.

Tvrdim da utakmica nikad ne bi bila zakazana da nije izborna kampanja, kao što tvrdim i da se ta utakmica neće desiti. Ali sama činjenica da uzimaju sebi za pravo da se igraju sa nama, našim emocijama, ugledom države i reprezentacijom kao svetinjom govori mnogo toga – i o njima i o nama.Sramotno je da isti oni koji su donijeli odluku o prihvatanju poziva za prijateljsku utakmicu sa Rusijom, ako već najavljuju njeno preispitivanje, nisu hitno poništili odluku. Pa onda neka preispituju.” rekao je Magazinović.

Konačna odluka, ako čelnici FS BiH opet ne smisle neki plan za nerviranje navijača i sramoćenje države, donijet će se 31. oktobra na odgođenoj sjednici Izvršnog odbora Saveza.

Jedno je sigurno, igrači će bojkotovati ovaj meč, a odluči li se ipak bilo koji igrač za igranje ove utakmice, sigurno će tokom cijele karijere, ali i poslije karijere, osjećati direktne profesionalne posljedice.

I osamdeset godina nakon Drugog svjetskog rata klubovima i igračima koji su igrali sa državama agresorima ili na prostoru su zatvorena mnoga vrata, a sramota sa njihovih imena neće biti saprana nikada.

(Reprezentacija.ba)