Ženska A reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u Kardifu nakon produžetaka od Velsa sa 1:0 u susretu baraža za Svjetsko prvenstvo koje će 2023. godine biti održano u Australiji i Novom Zelandu.

Nakon odličnih kvalifikacija u kojim su Zmajice završile na drugom mjestu u grupi E iza Danske, a ispred Crne Gore, Azerbejdžana i Malte, izabranice Samire Hurem su kroz baraž tražile prolaz na veliko takmičenje.

Iako oslabljene neigranjem Milene Nikolić, Sofije Krajšumović i Amele Kršo bh. reprezentativke su prikazale kvalitetnu igru, međutim Velšanke su na kraju slavile, te će se sa Švajcarskom 11. oktobra boriti za plasman na Mundijal. Meč je odigran u lijepoj atmosferi pred 15.200 gledalaca.

Domaći tim je ofanzivnije ušao u utakmicu i prvu priliku reprezentativke Velsa stvorile su u 6’. Nakon dobre akcije Gemma Evans sa lijeve strane loptu šalje u sredinu za Jessicu Fishlock čiji udarac odlično zaustavlja Almina Hodžić.

Naše najbolje fudbalerke uzvratile su u 9’. Selma Kapetanović je centrirala iz kornera sa desne strane, Marija Aleksić šutirala sa desetak metara, ali golmanica Laura O'Sullivan odbija njen udarac.

Ceri Holland u 11’ dobro šutira glavom iz povoljne pozicije, a Hodžić je još jednom bila na visini zadatka. Rachel Rowe i Holland su imale dobre pokušaje u 17’, međutim golmanica bh. reprezentacije odličnim reakcijama ponovo uspijeva da sačuva svoj gol. Iako se igralo sa dosta tempa naredna prilika viđena je tek u 42’ kad Angharad James sa peterca loptu šalje preko gola.

U nastavku je domaći tim imao više loptu u svom posjedu, a Zmajice su igrale veoma disciplinovao i odgovorno. Predvođene štoperskim tandemom Melisa Hasanbegović-Marija Ana Milinković, bh. reprezentativke nisu protivnicama dozvolile da stvore ozbiljnu priliku sve do 77’ kad Hodžić sjajno reaguje nakon pokušaja Holland sa peterca. Velšanke su u drugom poluvremenu tri puta uspjele da zatresu mrežu, ali su domaće napadačice u sva tri navrata bile u ofsajd pozicijama i meč je otišao u produžetke.

Tek u finišu prvog produžetka poslije centaršuta Rowe iz slobodnog udarca sa desne strane, Fishlock dobro reaguje i volej udarcem sa 10-ak metara donosi prednost i pobjedu Velsu. U dodatnih 30 minuta igre selektorka Samira Hurem je bila prinuđena da izvrši dvije izmjene, jer su zbog povreda Dajana Spasojević i Andrea Gavrić morale da napuste teren. U drugom produžetku nije bilo prilika i rezultat se više nije mijenjao.

„Čestitam svojim igračicama na borbenosti i zalaganju u večerašnjoj utakmici. Pokazale su karakter i igrale su na veoma visokom nivou. Stvarno su dale sve od sebe i to je pristup koji treba da prikaže svako u dresu sa nacionalnim grbom. Iako smo izgubili meč, sigurna sam da će ženski fudbal u Bosni i Hercegovini sa ovim igračicama dobiti puno u budućnosti”, kazala je selektorica BiH, Samira Hurem.

(Reprezentacija.ba)