Za Reprezentacija.ba govori Leo Preschl osnivač sve popularnijeg ANDEAVA e-sporta, praktično fantasy footbala koji prati Bundesligu, a u kojem igrači mogu zaraditi novac zahvaljujući svom znanju.

Leo, šta stoji iza ANDEAVA, Lige navijača?

“ANDEAVA je novi format eSports gdje se navijači mogu takmičiti jedni protiv drugih, a najbolji menadžer dobija novčanu nagradu. Posebna stvar ANDEAVA je ta što učesnici igraju u piramida ligi. Svaka liga ima sedam učesnika i ANDEAVA sezona se završava nakon samo četiri utakmice. Trenutno, ANDEAVA je bazirana na njemačkoj Bundesligi. Međutim, druge lige će biti najkasnije dostupne od naredne sezone.”

Zašto ANDEAVA sezona traje samo četiri Bundesligaške utakmice?

“Mnogi igrači koji su igrali Fotball Menager znaju taj osjećaj: Ako nemate sreće na početku, rano zaostajete za drugima, onda gubite interesovanje već u toku sezone jer nemate šanse da osvojite titulu. Kod nas je to drugačije. ANDEAVA podrazumijeva četiri utakmice. Prvi na tabeli će biti promovisan, dok posljednja dva ispadaju. Ko god bude promovisan, on će igrati za veće nagrade. Ko ispada, on igra za manje nagrade. To znači da se možete pridružiti bilo kada tokom sezone u Bundesligi. Ako želite, ne morate igrati u našem ligaškom sistemu, već možete kreirati i svoju privatnu ligu sa prijateljima.”

Kako da napravim svojim tim?

“Svakodnevnim licitiranjem na našem tržištu za ponuđene igrače ili davanjem ponuda za igrače drugim menadžerima. Svaki igrač je dostupan samo u ograničenom izdanju (999 verzija po igraču igraču u Bundesligi). To znači da kada kupite igrača u Bundesligi, a on napreduje, onda će i njegova tržišna vrijednost rasti i on će biti traženiji na tržištu. Kupljeni igrači su vaše vlasništvo i svaki igrač ostaje kod vas sve dok ga ne prodate. To znači: možete uzeti najbolje igrače kako bi ste garantovali brži uspjeh u svom timu u kratkom vremenskom periodu. Naravno, možete ulagati i u talente ili manje poznate igrače. Ako ih zadržite u svom timu na duži rok, njihove vrijednosti će se razviti i onda će porasti i vrijednost vašeg tima.”

Foto: Andeava

Zvuči kao mix Fantasy Premier Lige i sportskog klađenja?

“Razlika je u sljedećm: U sportskom klađenju morate imati sreće jer kladionice imaju prednost. U Fantasy Premier Ligi možete pobijediti ako razumijete sistem uz manje nagrade na u privatnim ligama sa prikateljima. u ANDEAVA je sve bazirano da koristite svoju stručnost kako bi razvili pobjedničku stategiju, kako bi pobijedili druge menadžete i pozlatili svoje fudbalsko znanje. Koji igrači će se najbolje razvijati u narednim mjesecima i godinama i postati zvijezde? Koji igrači su prošli svoj vrhunac, ali će mi donijeti narednu promociju i novčanu nagradu? Ova i mnoga druga pitanja svaki menadžer mora postaviti da bi bio uspješan.”

Ali zato se mora uložiti pravi novac?

“To je tačno. Ipak, pošto imate mogućnost da osvojite novčanu nagradu na svakom nivou lige nakon samo četiri utakmice, svaki menadžer može povećati ulaganje u svoj tim.Uz to, svaki novi menadžer dobija tri eura startnog kredita, kao i tri posuđena igrača za prvu utakmicu. Time se garantuje fer konkurencija. Postoji i gornja granica plata, tako da oni koji najviše ulažu ne budu i najuspješniji.”

Želimo napraviti svoj tim. Imate li savjete kako da budemo bolji?

“Sve zavisi koji vam je cilj. Baš kao i na stvarnom tržištu transfera, morate odlučiti: Želite li kratkoročni uspjeh ili želite ulagati u trenutne autsajdere i profitirati od njih kasnije? Želite li brzo napredovati u našem ligaškom sistemu, prikupiti prvenstvene bonuse svojih liga i boriti se za njemačko prvenstvo? Ili imate dijamantno oko da prepoznate najveće talente, kupite ih za malo novca prije nego što budu poznati? To je odluka koju svaki menadžer mora donijeti sam. I to je ono što našoj ligi daje dodatnu draž.”

Posjetite ANDEAVA!

(Reprezentacija.ba)