Dario Šarić (25), fudbaler talijanskog Palerma debitovao je za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a u svom debiju, Palermu, Želji, ratu u BiH, govorio je za Sportske.ba.

Dario Šarić je protiv Rumunije ubilježio debi u dresu Zmajeva. Kaže da je presretan zbog toga.

“Strašno sam sretan. Ja sam radio za to. Želio sam i da pobijedimo, ali naš cilj je bilo prvo mjesto u Ligi nacija. To smo i uradili. Na kraju sam sretan što sam debitovao. Nadam se da će to biti samo jedna od mnogo utakmica. Moglo je biti bolje, ali dao sam sve od sebe. To je bilo moje, da dadnem sve od sebe. I moji roditelji su bili strašno sretni, kao i ja. Oni su se tamo rodili, živjeli i borili. Za njih je to bila strašna emocija da me gledaju u dresu reprezentacije. U Zenici mi je bila familija. Strašno emocionalno je to bilo za njih”, kaže Šarić za Sportske.ba.

Tokom ljeta je prešao u Palermo koji je izdvojio 3.5 miliona KM za bh. veznjaka.

“Da, kupili su me. To je velika šansa za mene. Sretan sam. Rezultati sigurno nisu dobri. Trebamo početi pobjeđivati, ali radimo, ima nas dosta novih, pa treba još vremena da se formira pravi tim. Nismo još uspjeli postati prava ekipa. Samo nam to fali.”

Prije dolaska na okupljanje reprezentacije BiH, Šarić je svratio na Grbavicu i učlanio se u FK Željezničar.

“Bio sam u Želji jer cijela familija gleda i prati Željezničar, pa sam tamo otišao. Dali su mi da uđem na stadion, da vidim kakva je organizacija, kakav je stadion. Želio sam biti i na utakmici, ali nisam mogao zbog letova. Familija koja mi živi u Sarajevu prati Želju.”

Za kraj razgovora za Sportske.ba, Šarić je govorio o ratu u BiH.

“Da, familija mi je za vrijeme rata bio u Sarajevu. Tata mi se borio blizu Grbavice. Sigurno je bilo teško. Otac je izgubio nogu u ratu. Došli su Italiju i uspjeli su napraviti novi život. Zato ja toliko osjećam da volim Bosnu, zato što mi se čitava familija borila tamo.”

Dario Šarić je rođen u talijanskom Centu 1997. godine. Igrao je za mlađe selekcije Cesene, a u seniorskom fudbalu nosio je dresove Carpija, Siene, Ascolija i Palerma. U ovoj sezoni je odigrao pet mečeva za Palermo.

(Reprezentacija.ba)