Grčki velikan AEK iz Atine se nakon 19 godina vratio na svoj stadion. Večerašnjom utakmicom protiv Ionikosa stadion Agia Sophia ili komercijalno OPAP Arena je svečano otvoren.

AEK je 19 godina svoje utakmice igrao na nekoliko stadiona u Atini, a u svoj dom su se vratili večeras. Stadion je napravljen iz temelja, početak gradnje je krenuo u julu 2017. godine, a večeras je svečano otvoren. Stadion je koštao skoro 100 miliona eura.

Stadion je svoje otvorenje imao 30. septembra kada su navijači došli samo na kraj radova, ali večerašnji meč će biti zvanični datum otvorenja stadiona.

AEK je do 2003. godine igrao na svom stadionu, ali je uslijed potresa u Atini oslabila konstrukcija i stadion je zatvoren, pa je tako AEK bio “podstanar” punih 19 godina.

Navijači su nekoliko dana pred utakmicu razgrabili sve ulaznice, a brojni navijači su ostali bez mogućnosti ulaska na historijski meč AEK-a. Veliki “light show” i brojna pirotehnika navijača su obilježili prvi meč AEK-a na svom novom stadionu.

AEK je jedan od najboljih grčkih klubova. Dvanaest puta su bili prvaci Grčke i treći su po broju osvojenih titula. U legende AEK-a se ubrajaju dva bh. fudbalera, Refik Šabanadžović je kao igrač osvajao titulu prvaka Grčke, a Dušan Bajević je kao trener predvodio AEK do šampionskog pehara.

Trenutno su dva bh. fudbalera članovi AEK-a, a večeras su svoj tim bodrili s tribina. Obojica su bivši igrači Želje, Anel Šabanadžović i Vedad Radonja. Šabanadžović mlađi je igrao za sve mlađe selekcije BiH, a pozivan je i u A reprezentaciju. I Radonja je igrao za sve omladinske reprezentacije BiH.

(Reprezentacija.ba)