Kombinovani sastav Bosne i Hercegovine neslavno je prošao u Rumuniji, no ova utakmica donijela je korist Zmajevima u vidu dva debitanta.

Za BiH su prvi put igrali Besim Šerbečić (24) i Dario Šarić (25), a njihov nastup pohvalio je nakon utakmice i Ivajlo Petev koji je istakao da se nije lako dokazati u debiju.

U jednoj utakmici u kojoj se odbrana „prvi put sastala“ teško je ocijeniti bilo kojeg stopera, no Besim Šerbečić je sigurno pokazao određene kvalitete zbog kojih se dopao Petevu. Stoper norveškog Aelesunda pokazao je ono što ga je i ranije krasilo, da je unatoč svojoj visini i snazi izuzetno dobar sa loptom, te da zna iznijeti loptu naprijed, što je u modernom fudbalu od velike važnosti.

Nešto slično zbog čega je izuzetno popularan Anel Ahmedhodžić. Šerbečić je imao visoku tačnost dodavanja, a učestvovao je i kod jedinog gola BiH, nakon što je odlično prebacio loptu Dediću na desnu stranu, koji je asistirao Džeki. U odbrani je, gledajući statistiku, očistio dvije situacije pred našim golom.

Njegov kvalitet u biti nije ni upitan jer se radi o igrači kojega je Reprezentacija.ba proglasila za igrača sezone Premijer lige BiH prije dvije godine nakon sjajnih igara u šampionskoj generaciji FK Sarajevo na domaćoj i ino sceni.

Uz to je sjajno igrao u svim omladinskim selekcijama BiH, a jedan je od rijetkih igrača koji je domaći šampionat napustio u milionskom transferu kada je 2018. godine iz Radnika direktno otišao u Rosenborg. Za omladinske selekcije BiH ima čak 37 nastupa. Ranije je u karijeri igrao dakle za gradačačku Zvijezdu, Radnik, Sarajevo i Rosenborg.

Sa Sarajevom je bio šampion 2020. godine, a dvije godine prije osvojio je sve trofeje sa Rosenborgom.

Foto: FS BiH

Pored Šerbečića, debi je ubilježio i veznjak Palerma, Dario Šarić.

On je igrao do 71. minute kada ga je zamijenio Džeko. Šarića u Italiji gdje je i rođen krasi okretnost i pokretljivost, pa se za nadati kako je BiH dobila još jedno dobro rješenje za vezni red. U Seriji B ima čak 98 nastupa.

Iako mu je u nekoliko navrata lopta nespretno bježala, te iako je pogrešno dodao kod prvog gola Rumunije, za očekivati je kako se takve greške neće dešavati u utakmicama koje nemaju pritisak poput onih debitantskih, posebno još kada se igra u sastavu koji je praktično totalno neuigran.

Dario je od ljeta član Palerma, a još je u karijeri nosio dresove Carpija, Siene i Ascolija.

(Reprezentacija.ba)