Treći festival sporta pod nazivom ”Sport Fest” održan je proteklog vikenda u centru Safet Zajko u okviru evropske sedmice sporta koja se koja se širom održava Evrope od 23. do 30. septembra pod sloganom #BeActive.

Nekoliko stotina učesnika moglo je uživati u prezentaciji raznih sportova i zanimljivim takmičenjima, a u sklopu festivala održan je i “Taekwondo turnir prijateljstva”. Posebnu pažnju izazvao je nastup cheerleading reprezentacije Bosne i Hercegovine koju čine djevojke iz Širokog Brijega.

“Najveća pobjeda Sport Festa su djeca i njihovi osmjesi i sreća. Ove godine imali smo goste iz Udruženja “Ruku na srce” iz Nove Kasabe i Sarajeva koji su uživali u aktivnostima. Krenuli smo sa ovom pričom prije tri godine, prevazišli pandemiju i druge izazove i slobodno mogu reći postajemo tradicionalan događaj sa tendencijom rasta” kazao je Dino Šečić, inicijator ovog događaja.

U takmičarskom dijelu festivala učesnici su se mogli takmičiti u atletsko-košarkaškom poligonu, žongliranju nogometne lopte, preskakanju štrika i planku.

Cilj ovog događaja je omogućiti da sport bude dostupan svima, potaknuti sudjelovanje u sportu i fizičkim aktivnostima, te podići svijest o mnogim prednostima tjelesnih aktivnosti za sve – djecu, roditelje, rekreativce i starije osobe.

Organizator festivala je agencija ”Hardino” u saradnji sa Udruženjem za umjetnost kulturu i sport ”Spektar”. Ovaj događaj nominovan je od strane Federalnog Ministarstva kulture i sporta za realizaciju sedmice sporta.

(Reprezentacija.ba)