Reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u okviru 5. kola Lige Nacija dočekuje selekciju Crne Gore. Pobjeda bi Zmajevima značila osvajanje prvog mjesta.

Bosna i Hercegovina – Crna Gora (20:45 sati, BHT1)

U petom kolu Lige Nacija BiH u Zenici igra protiv Crne Gore. Nakon četiri odigrana kola, Zmajevi su prvi na tabeli sa osam bodova, Crna Gora je druga sa sedam bodova. Pobjeda bi našoj reprezentaciji kolo prije kraja osigurala prvo mjesto na tabeli što donosi nekoliko sjajnih stvari za BiH.

Prvo mjesto bi značilo osvajanje B divizije Lige Nacija i plasman u A diviziju Lige Nacija, potom bi naš tim na osnovu osvajanja Lige Nacija izborio plasman u baraž za naredno Europsko prvenstvo, te bi pobjeda donijela i drugi šešir u žrijebu za kvalifikacija za Euro. Također, pobjeda bi donijela oko tri miliona Eura od UEFA-e.

Reprezentacija BiH se u ponedjeljak okupila u Zenici gdje su se pripremali za ovaj veoma bitan meč. Selektor Ivajlo Petev je imao određenih problema, dolazak su zbog povreda otkazali Ahmedhodžić, Krunić, Gazibegović i Menalo, ali su Zmajevi već u utorak kompletirani nakon dolaska “zamjena” za pomenute igrače.

BiH i Crna Gora su odigrale tri utakmice. Dva puta je u prijateljskim duelima bilo 0:0, dok je u junu ove godine u Ligi Nacija bilo 1:1 u Podgorici.

Naša selekcija je blagi favorit. Kladionica VolcanoBet na dan utakmice nudi kvotu 1.79 na pobjedu Bosne i Hercegovine. Ostale kvote s ovog duela možete pogledati ovdje.

Utakmicu je sinoć na press konferenciji najavio selektor Petev koji je istakao da je Crna Gora kvalitetna reprezentacija.

“Biće promjena u ekipi jer nam nedostaje nekoliko igrača. To će biti prilika za druge igrače da pokažu kvalitet. Ko će sutra startati, to ćemo objaviti dva sata pred utakmicu. Kad je u pitanju Crna Gora, to je jaka reprezentacija. Imaju dosta iskusnih igrača koji mogu donijeti prevagu, ali vjerujem u naš tim. Psihološki aspekt je također veoma bitan, ne smijemo gubiti glavu kao u nekim situacijama ranije. Moramo biti hladni da odigramo svih 90 minuta na visokom nivou. Cijenim i poštujem protivnika, ali najviše me zanima kako ćemo mi igrati”, kazao je Petev.

Selektor Crne Gore Miodrag Radulović očekuje tešku utakmicu.

“Ovo je derbi u grupi između dvije ekipe koje su najviše pokazale. Naša ekipa je zaslužila ovu šansu, prevashodno odnosom prema grbu, borbenošću, taktičkom disciplinom. Očekujem tešku utakmicu i cijenim BiH. Spremamo se za sve varijante Peteva. Moramo da budemo disciplinovani i strpljivi. Nadam se da ćemo biti i miljenici sreće”, rekao je Miodrag Radulović.

Sasvim je sigurno da su reprezentativci BiH svjesni važnosti ove utakmice i svih benefita koje bi pobjeda donijela. U Zenici se očekuje odlična atmosfera koja će pomoći Zmajevi da dođu do cilja.

Utakmica se igra od 20:45 sati uz TV prijenos na BHT1.

(Reprezentacija.ba)