Treći festival sporta pod nazivom ”Sport Fest” biće održan 25. Septembra sa početkom u 12 sati u Centru Safet Zajko u okviru evropske sedmice sporta koja se koja se širom održava Evrope od 23. do 30. septembra pod sloganom #BeActive.

Cilj ovog događaja je omogućiti da sport bude dostupan svima, potaknuti sudjelovanje u sportu i fizičkim aktivnostima, te podići svijest o mnogim prednostima tjelesnih aktivnosti za sve – djecu, roditelje, rekreativce i starije osobe.

Na festivalu će biti predstavljeni brojni sportovi među kojima su atletika, američki fudbač, boks, cheerleading, nogomet, košarka, gimnastika, odbojka, tenis, stoni tenis, teqball, taekwondo, gimnastika, crossfit,, karate, te fitness.

Koncept Sport Festa je takav da će određeni sportovi biti predstavljeni na centralnoj bini, dok će za ostale sportive biti postavljeni poligoni kojima će građani moći pristupiti i isprobati. Po prvi put će biti organizovana takmičenja u određenim sportovima pa će se građani moći okušati u atletsko-košarkaškom poligonu, takmičenju u žongliranju nogometne lopte, gađanju koša, preskakanju štrika i crossfit aktivnostima.

Organizator festivala je agencija ”Hardino” u saradnji sa Udruženjem za umjetnost kulturu i sport ”Spektar”. Ovaj događaj nominovan je od strane Federalnog Ministarstva kulture i sporta za realizaciju sedmice sporta.

Organizatori ističu da žele promovisati sport i zdrave životne navike, te da su zadovoljni da se festival održava treću godinu zaredom i da je već postao prepoznatljiv po zanimljivim sportskim aktivnostima.

(Reprezentacija.ba)