Reprezentacija BiH u petak protiv Crne Gore u Zenici igra utakmicu kojom može osvojiti grupu Lige Nacija. Već znate, to garantuje baraž za EURO 2024, plasman u najjaču Ligu Nacija, ali i nekoliko miliona eura na računu FS BiH.

Još važnije, dobar rezultat dodatno bi učvrstio samopouzdanje koje su igrači stekli dosadašnjim utakmicama i radom, ali bi i povećalo opšti interes i podršku koju reprezentacija ima od navijača.

Selektor Ivajlo Petev je pred samo okupljanje ostao je bez četvorice pozvanih igrača – Luke Menala, Radeta Krunića, Anela Ahmedhodžića i Jusufa Gazibegovića. Trojica od njih igrali su od prve minute posljednju utakmicu protiv Finske u Zenici kada smo slavili 3:2. Da ih neće biti baš tako olako nadomjestiti govori i ukupna minutaža, ali još više ono što su do sada uradili u Ligi Nacija, posebno u četiri utakmice koje smo igrali u junu. Ahmedhodžić je od igrača prvi po broju minuta provedenih na terenu, te je uz dobar posao u odbrani i vrlo često iz drugog plana pravio probleme protivnicima. Menalo je postigao gol, a bez obzira na manju minutažu najčešćese od svih Zmajeva nalazio u šansi, Krunić je asistirao, držao ritam sredine…

Da Petev pripreme reprezentacije ipak ne dočeka u depresiji pomaže mu informacija da gotovo svi ostali igrači dolaze sa solidnom minutažom u klubu. Istina većina glavnih igrača daleko od top forme, ali ipak bar sa nekoliko utakmica u nogama.

Iako mu to sigurno neće biti glavni kriterij, gledajući koliko su minuta igrali u junu u četiri utakmice Lige Nacija, sastav BiH bi prema tome izgledao ovako ovako: Šehić – Kolašinac, Ćivić, Hadžikadunić, Sušić – Hadžiamhetović, Pjanić, Gojak, Prcić, Stevanović – Džeko.

Od igrača na spisku u junu jedino nije koristio Amara Dedića, te rezervne golmane. Gledajući na sezonu koju ima ne treba se iznenaditi da mladi Dedić zaigra i u prvih 11. Upravo bi njegovo igranje moglo možda motivisati Peteva da promijeni formaciju u onu sa tri igrača u zadnjoj liniji.

“Primali smo golove kao mala djeca” dao je komentar Ivajlo Petev nakon posljednje pobjede 3:2 protiv Finske u Zenici, pa će zadnju liniju možda i birati po iskustvu i vjerovatno minimalno rizikovati i mijenjati, osim koliko je nužno i logično.

Minutaža Zmajeva u četiri utakmice Ligi Nacija u junu 2022.:

  1. Šehić 360 minute
  2. Ahmedhodžić 343 minute
  3. Džeko 303 minute
  4. Hadžikadunić 270 minuta
  5. Hadžiahmetović 263 minute
  6. Stevanović 261 minuta
  7. Kolašinac 249 minuta
  8. Pjanić 239 minuta
  9. Krunić 237 minuta
  10. Gojak 227 minuta
  11. Prcić 180 minuta
  12. Sušić 180 minuta
  13. Menalo 168 minuta
  14. Duljević 135 minuta
  15. Ćivić 111 minuta
  16. Saničanin 90 minuta
  17. Prevljak 81 minuta
  18. Hotić 68 minuta
  19. Gazibegović 67 minuta
  20. Cimirot 45 minuta
  21. Miličević 45 minuta
  22. Kovačević 17 minuta
  23. Demirović 12 minuta
  24. Bešić 9 minuta

(Reprezentacija.ba)