Informacija o odigravanju prijateljske utakmice između selekcija BiH i Rusije izazvala je proteklih dana brojne reakcije.

Planirano je da se utakmica odigra u Sankt Peterburgu 19. novembra, dan prije Svjetskog prvenstva u Kataru, međutim većina bh. sportske javnosti je ogorčena ovom odlukom i protiv je toga da se susret održi. Među brojnim oponentima su i naši bivši i sadašnji reprezentativci.

Zvjezdan Misimović prethodnih mjeseci nije medijski istupao. Ipak, sada je pristao da govori za Reprezentacija.ba o trenutno jednoj od najaktuelnijih tema u našoj zemlji. Ujedno je on i prvi igrače informisao o odigravanju utakmice s Rusijom.

– Čuo sam se sa igračima, preporučio sam im da ne troše energiju na Rusiju već da stave fokus na utakmice sa Crnom Gorom i Rumunijom. To nam je u ovom trenutku najbitnije jer to nam je šansa da uđemo u A grupu Lige nacija i da budemo u drugom šeširu za Evropsko prvenstvo. A što se tiče Rusije, imaju ljudi koji se trebaju brinuti i odlučivati o tome. Mislim da su neki igrači jasno pokazali svoj stav i rekli šta misle o tome, kaže nam Zvjezdan Misimović.

Ostat će neizbrisiva mrlja ako se odigra utakmica u jeku ruske agresije na Ukrajinu. Kakve će to imati posljedice za fudbal u našoj zemlji?

– Još se ne zna hoće li definitivno doći do te utakmice, ima vremena… Zato ne bih detaljnije o tome.

Kada je u pitanju fudbalska reprezentacija, ono što javnost interesuje je i budućnost selektora Ivayla Peteva kojem na kraju godine ističe ugovor. Produženje će zavisiti od rezultata u narednim utakmicama.

– Da, Petevu ističe ugovor, ali postoji i opcija prema kojoj se može produžiti za još dvije godine. Vidjet ćemo. Pred nama su dvije utakmice i nakon toga treba sjesti za stol, analizirati i vidjeti kako dalje. Gledajući protekle kvalifikacije, bilo je i nesreće. Recimo, protiv Kazahstana smo praktički gol primili u zadnjoj minuti, dok smo podbacili jedino protiv Ukrajine i Finske. Činjenica je da je rezultat izostao, ali, evo, sreća nam se vratila u Ligi nacija gdje za sada dobro stojimo. Treba sačekati kraj i onda u miru vidjeti šta je najbolje.

Prokomentarisao je i iznenađujući potez Miralema Pjanića da karijeru nastavi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

– O svojim namjerama Pjanić me informisao i prije nego što će doći do transfera. Sa Barcelonom je imao dogovor, rekli su mu da će dobiti šansu, minutažu, ali to se na kraju nije dogodilo. Njegov cilj je da igra. Sharjah mu je ponudio dobre uslove, dugoročan ugovor i dopao mu se cijeli projekat. Poštujem njegovu odluku, poručio je Zvjezdan Misimović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)