Portal Klix.ba objavio je prije nekoliko dana informaciju da je NS/FS BiH posudio 300.000 KM Borcu nekoliko dana pred licenciranje. Sindikat profesionalnih fudbalera BiH objavio je saopštenje.

“Portal „Klix.ba“, objavio je članak s naslovom „Kako je Nogometni savez BiH “počastio” Borac dva dana prije roka za licenciranje„. U pomenutom članku u javnosti je objavljena informacija o novčanoj posudbi od strane NS/FS BiH prema FK “Borac ” Banja Luka u iznosu od 300.000 KM, koju je fudbalski Savez uplatio navedenom klubu dva dana (29.3.) prije isteka roka za licenciranje (31.3.).

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH smatra da je takvim potezom NS/ FS BiH u potpunosti narušio integritet takmičenja i obesmislio sistem licenciranja. Takav i više nego prijateljski odnos između FK “Borac” Banja Luka i NS/ FS BiH potvrda je višemjesečnog favoriziranja banjalučkog premijerligaša od strane fudbalskog Saveza.

Kako je navedeno u ugovoru FK “Borac” Banja Luka obavezao se da će novac iskoristiti u svrhu izmirenja tekućih obaveza i prevazilaženja negativnih posljedica u tekućem poslovanju kluba prouzrokovanih pandemijom koronavirusa u svijetu. Smatramo da je takvo obrazloženje gotovo skandalozno! Zbog čega fudbalski Savez s istom namjerom nije “počastio” i druge premijerligaške. Primjera radi, možda bi FK “Rudar ” Prijedor takva financijska pomoć u tom trenutku itekako trebala, s obzirom na to da su igrači pomenutog kluba upravo u tom periodu štrajkovali zbog višemjesečnih ne isplaćenih plata.

Podsjećamo, u mjesecu Junu 2020. godine (?!) pravni tim Sindikata profesionalnih fudbalera BiH pripremio je 31 pitanje, uz dodatnu anketu, što je dostavljeno NS/FS BiH, a sve s ciljem dokazivanja financijske štete koju su klubovi eventualno pretrpjeli za vrijeme COVID-19 pandemije. Prihodi od ulaznica, sezonskih karata kao i TV prava nisu najveća stavka u budžetima bh. klubova, s tim u vezi bilo je potrebno izvršiti adekvatnu analizu strukture prihoda i rashoda klubova, kako bi se uopće moglo govoriti o posljednicama.

Također, ranije u ovoj godini, u mjesecu februaru, govorili smo o tome kako je Disciplinska komisija NS/FS BiH donijela pogrešnu odluku o isplati dugovanja FK “Borac” Banja Luka prema pojedinim igračima, te je učinila pogrešno i nepotpuno utvrđivanje činjeničnog stanja, pogrešno je primijenila materijalno pravo i napravila grube odredbe postupka. A, na istoj sjednici, za identičan prekršaj je sankcioniran FK Željezničar.

Moramo podsjetiti i na slučaj igrača Mladena Lučića, kada je Disciplinska komisija NFSBiH pomjerila rok isplate FK “Borac” Banja Luka prema igraču za vrijeme duge zimske pauze ili o slučaju igrača Nemanje Janičića, kojem je suprotno odredbama pravila raskinut važeći ugovor s FK “Borac” Banja Luka, a koji je u sklopu međunarodne arbitraže na CAS (Međunarodni arbitražni sud za sport), uz pomoć SPFBiH i FIFPRO dokazao destruktivne namjere protiv njega, te mu je ugovor vraćen na snagu.

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH u potpunosti se zalaže ZA JEDNAKE UVJETE ZA SVE KLUBOVE, ISTU POČETNU POZICIJU BEZ FAVORIZIRANJA BILO KOGA. Smatramo da ostali sudionici Premijer lige BiH ne mogu ostati nijemi na ovakva dešavanja, te moraju započeti proces formiranja Udruženja premijerligaša i konačno preuzeti elitno takmičenje bh. fudbala”, stoji u saopštenju Sindikata.

(Reprezentacija.ba)