Legendarni bosanskohercegovački trener Vahid Halilhodžić šokiran je viješću da će “Zmajevi” igrati prijateljsku utakmicu sa Rusijom.

Kako je saopšteno danas, čelni ljudi N/FSBiH prihvatili su poziv Ruske fudbalske federacije da dvije reprezentacije odigraju prijateljski meč, a ova odluka je inspirisana isključivo političkim motivima i protivi se onome što fudbal i sport propagiraju,

– Stvarno će igrati BiH protiv Rusije? Pa, zar se UEFA i FIFA ne protive tome?, iznenađeno je kazao Vahid Halilhodžić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Poznato je kako su UEFA i FIFA zbog agresije na Ukrajinu suspendovale rusku reprezentaciju i tamošnje klubove iz svih zvaničnih takmičenja. Ipak, kako se radi o prijateljskoj utakmici van UEFA-inog službenog termina, Zmajevi neće podleći eventualnim sankcijama.

– Iza toga se krije nešto veliko, nešto tu smrdi dobro. Ne znam… U vrijeme kada čitav svijet osuđuje Rusiju zbog dešavanja u Ukrajini, osvane vijest da ćemo mi igrati prijateljsku utakmicu s njima. Baš sam iznenađen i ne znam šta bih više u ovom trenutku mogao reći. To nigdje ne vodi.

A upravo je politika jedan od razloga zašto ovog stručnjaka nikada nećemo vidjeti na klupi reprezentacija.

– Ponekad imam osjećaj kao da pojedinci u BiH rade sve da je unište po svaku cijenu. I ekonomski i sportski… Bio sam ponosan gledajući košarkaše na Eurobasketu, pa ‘malu’ Lanu Pudar kako bilježi uspjehe i onda sad ovo. Sport ne smije biti dio politike, poručuje legendarni Vahid Halilhodžić koji je poznat po tome što nema dlake na jeziku i što se ne libi reći ono što misli.

Ova odluka je izazvala veliki revolt navijača, a navodno i pojedini igrači razmišljaju o tome da odbiju putovati u Rusiju.

(Reprezentacija.ba)