Ujedinjeni Arapski Emirati nova su stanica u karijeri Miralema Pjanića. Reprezentativac BiH je bio ugovorno vezan za Barcelonu do ljeta 2024. godine, ali nakon što je shvatio da ni u ovoj sezoni priliku neće dobiti, odlučio je napraviti transfer u Al-Sharjah s kojim je ozvaničio dvogodišnju saradnju.

I dok je selektor našeg nacionalnog tima Ivaylo Petev pohvalio ovaj potez, naglašavajući da mu je najvažnije da Mire ima utakmica u nogama, oni koju poznaju fudbal u Ujedinjenim Arapskim Emiratima to vide kao grešku. Jedan od njih je i Admir Adžem. Bivši trener Željezničara je gotovo dvije godine radio u omladinskom pogonu Al-Wasla iz Dubaija.

– Nisam više u Emiratima, vratio sam se u Sarajevo, odmah je početku razgovora za Reprezentacija.ba portal kazao Adžem koji je u proteklom periodu itekako dobro upoznao tamošnji fudbal.

– Sharjah graniči sa Dubaijem. Imaju velike ambicije, pokazali su to dovođenjem Pjanića, a prije njega u klub je stigao i Alcacer. Također veliko ime. Vjerovatno će i biti prvaci, međutim ako mene pitate, mislim da će se Pjanić razočarati i bojim se koliko će moći doprinijeti reprezentaciji jer se tamo igra daleko slabiji fudbal nego u Evropi. Velike su vrućine, vlaga, upitan je i kvalitet domaćih igrača.  Pokazuju to i rezultati reprezentacije, ističe Adžem.

AS piše da je klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ponudio našem vezisti ugovor vrijedan tri miliona eura po sezoni.

– Bez obzira što se radi o velikom novcu, poznavajući kvalitet lige mislim da je ovaj transfer došao prerano. Ipak, on odlučuje, ko zna šta sve tu ima. Kvalitet života će mu u svakom slučaju biti odličan.

I prije Pjanića su “velike ribe” dolazile u Sharjah. Najveći transfer u historiji ovog kluba je bio u sezoni 2018. / 2019. kada je Sharjah FC pojačao Igor Coronado iz Palerma sa 6 miliona eura.

– Tamo se ne pravi euforija kao u Evropi kada su takve zvijezde u pitanje. Rijetki su stadioni koji budu ispunjeni, nema mnogo navijača, a ponajviše je to zbog klimatskih uslova. Nezgodno je gledati kamoli igrati. Ja sam, primjerice, živio 100 metara od stadiona i rijetko kad sam imao volje da idem.

Svejedno, Adžem iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nosi lijepa iskustva.

– To je za mene bio prvi angažman izvan Željezničara i stvarno je odlično iskustvo. Najviše su me oduševili uslovi. Infrastruktura je na visokom nivou. Ulažu mnogo, ponajviše u prvi tim, dok im fokus nije baš na omladinskim kategorijama i to je ono što me je pomalo razočaralo u cijeloj priči. Oni vole mijenjati trenere, igrače, trgovati. Imaju novac… Ko zna, možda se i vratim uskoro, ostvario sam neke kontakte s tamošnjim klubovima. Sada uživam u Sarajevu, poželio sam se svega – kaže Adžem na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)