Miralem Pjanić (32) karijeru će nastaviti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nakon što je shvatio da se u Barceloni gotovo neće nikako naigrati ove sezone jer navodno klub mora platiti dodatno Juventusu za svaki njegov nastup, dao se u potragu nove sredine gdje će igrati. Za transfere u europske klubove su već istekli rokovi, pa se Pjanić odlučio za ovaj pomalo iznenađujući transfer.

Selektor Petev pohvalio je ovaj potez jer mu je kako kaže najvažnije da Miralem igra utakmice, a svi očekuju kako će Pjanić prvom prilikom ponovo naći novi klub u europskim okvirima. Vjerovatno tako razmišlja i sam Miralem za kojeg se Sharjah učinio kao win-win kombinacija.

No svi se u BiH pitaju gdje je to uopšte došao Miralem Pjanić?

Novi klub Miralema Pjanića je se zove Al-Sharjah SCC i osnovan je 1966. godine u Sharjahu, emiratu, ali praktično predgrađu Dubaija. Najuspješniji je klub u Emiratima. Šest puta su bili šampion, imaju osam trofeja Kupa te dva Superkupa.

Vlasnik kluba je Sultan bin Muhammad Al-Qasimi. Engleski i egipatski student, najduže je na tronu od svih emiratskih vladara kao vladar Sharjaha. Nekadašnji je ministar obrazovanja UAE-a, a tu je i pokrenuo Američki univerzitet. No vratimo se na klub.

Sharjah FC svoje mečeve igra na stadionu “Sharjah Cultural Sports Club” kapaciteta 15.000.

Inače, Pjanić je vjerovatno i najveće fudbalsko ime koje je ikada nastupalo za Sharjah FC.

Pjanić nije prva “velika riba” koja dolazi u Sharjaj. Najveći transfer u historiji ovog kluba je bio u sezoni 2018. / 2019. kada je Sharjah FC pojačao Igor Coronado iz Palerma sa 6 miliona eura. Prethodno je prije Pjanića u ovaj klub iz Villareala stigao i španski napadač Paco Alcacer.

Foto: Sharjah

Prošle sezone u Sharjah FC je za 3,3 miliona iz marokanske Raje stigao Ben Malango, a prije nekoliko godina kupili su Ricarda Gomesa iz Partizana za 3 miliona eura.

Spomenimo i da u najjačem rangu fudbala u UAE nastupa 14 klubova te je odigrano jedno kolo u sezoni 2022. / 2023.

Pjanić će priliku za debi imati već u petak kada Sharjah FC na svom terenu dočekuje Banniyas od 18,30 sati.

(Reprezentacija.ba)