Evropsko prvenstvo u košarci piše zanimljive priče. Malo ko je mogao očekivati da će reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijediti Luku Dončića i društvo, ali čudo se u Kölnu dogodilo. Za “Zmajeve” je ovo bio drugi trijumf na najvećoj kontinentalnoj smotri.

– Ovo je jedan od najvećih trenutaka u povijesti bosanskohercegovačkog sporta, povikao je Sabahudin Topalbećirević dok je nakon utakmice intervjuirao naše “Zmajeve” koje do grupne faze očekuju još dva susreta nakon kojih će biti poznato hoće li kući ili će takmičenje na radost svih nastaviti u nokaut fazi.

Oduševljen onim što vidi na Evropskom prvenstvu je i naš legendarni košarkaš Nenad Marković koji se javio za Reprezentacija.ba portal.

– Odigrali smo jučer hrabru i mušku utakmicu. Naravno, kada pravite analizu, uvijek možete naći sitne detalje na kojima treba raditi, ali postoje i stvari koje me impresioniraju. Ekipa se nikada ne predaje. I kada uđu u loše minute, brzo se dignu, vidi se zajedništvo i da ginu za svaku loptu. U sedam-osam dana pobijediti Francusku i Sloveniju – kapa dolje!, kaže Marković.

Do kraja grupne faze igramo s Francuskom i Litvanijom. Marković se nada da “Zmajevi” mogu proći u nokaut fazu Eurobasketa.

– Limite sami sebi kreiramo. Ako budemo nastavili ovako, sve je moguće, ali idemo korak po korak. Glavni fokus nam treba biti sljedeća utakmica s Francuskom u kojoj bi nas eventualna pobjeda vodila direktno u drugi krug. Što bolja pozicija na tabeli bi donijela i lakšeg protivnika u osmini finala.

Biranim riječima govori i o selektoru Adisu Bećiragiću s kojim je nekada dijelio svlačionicu.

– Iznenada je došao, nije ove momke vodio prethodno niti je pratio nešto mnogo, imao je svojih briga. Ipak, za kratko vrijeme odlično je posložio sve, pomogli su mu i igrači, ali moram reći i da je Adis pravi klikeraš. I tokom karijere ga je krasila pamet, godinama je igrao na visokom nivou, a vidim da je i miran u ovakvim trenucima. Ne prenosi nervozu na igrače i radi veliki posao.

Put do Eurobasketa je za naše košarkaše bio trnovit. Javno su tražili pomoć za odlazak u Köln, a jučer su iz KSBiH objavili da im novac od Vijeća ministara još uvijek nije uplaćen.

– Bit će to, preveliki je fokus na našoj reprezentaciji da ne bi ispoštovali. Ipak, ja stalno govorim da je porazno to što naš savez mora kukati sedam dana prije odlaska na Eurobasket da nema para i da tako vrši pritisak. Ne postoji nažalost zakon koji bi svake godine predviđao da se “XY” novca odvaja za fudbalsku reprezentaciju, košarkašku, plivanje i slično. Ako se diže plata političarima, ako sebi izglasavaju određene beneficiju, mogu se i odreći nečega što bi sportistima donijelo mirnije pripreme, zaključio je Nenad Marković na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)