Zrinjski i Sarajevo u nedjelju od 19,00 sati u Mostaru igraju derbi utakmicu devetog kola PL BiH.

Trener Sarajeva Feđa Dudić smatra da tim sa Koševa očekuje najteži susret u sezoni.

“S obzirom na kvalitet Zrinjskog, ovo jeste najteža utakmica u sezoni. Međutim, meni je drago igrati derbi utakmice gdje i kvalitet dolazi do izražaja, gdje i ti možeš vidjeti na kojem si stadiju. Mislim da dolazimo u jako dobro vrijeme za nas, povezali smo tri dobre utakmice, zadnju smo i pobijedili i odmah samopouzdanje raste. Zrinjski je izmoren od Europe, možda više psihički nego psihički, jer primiti gol u onakvom trenutno, sigurno da jako boli. Već je ostavilo posljedice i na utakmici protiv Borca, bez obzira na to što i teren nije bio dobar, sigurno nisu na pravom nivou. Želimo probati iskoristiti taj psihološki momenat koji vjerovatno kod njih nije na najboljem nivou i prezentovati se u što boljem izdanju”, kazao je Dudić na samom početku i prokomentarisao zdravstveno stanje u ekipi Sarajeva:

“Imamo dosta igrača van ekipe, trenutno imamo po pet, šest aktuelnih juniora koji treniraju sa nama da bismo ispunili trening od 22 igrača. Marin Aničić je već operisan, krenuo je u fazu oporavka, rehabilitacije. Avramovski je počeo individualno trenirati, trenira već tri dana. Očekujemo da oko reprezentativne pauze da počne trenirati u punom kapacitetu sa nama. To nam i jeste cilj, da ga probamo spremiti na reprezentativnoj pauzi. Asmir Suljić ima jedan hematom koji se smanjuje, ali još nije raspoloživ za igru. Vidjet ćemo da li ćemo ga uopšte voditi u Mostar. Đaniju Salčinu je pukao mali prst, tako da je i on van stroja. Buljubašiću je napukla kost protiv Željezničara i jako mi je žao, od njega sam puno očekivao. Momak pokazuje dosta i u budućnosti će Sarajevu donijeti dosta toga dobrog i kroz jedan transfer, ali takva je sudbina bila, to je moralo da se desi. Rashid Aboubakar 99% neće biti u kombinacijama za Zrinjski, iako smo mislili da će biti na raspolaganju. On je u kombinacijama od Širokog Brijega. Raduje nas što će Mirza Mustafić biti na raspolaganju, a vraća nam se i Frane Čijak. Jači smo za dva, tri imena u odnosu na Leotar. Momci koji istrče imat će zadatak da probaju pobijediti i tako ćemo se i postaviti. Sarajevo tradicionalno jako dobro igra pod Bijelim Brijegom, izuzev prošle sezone, i nadam se da ćemo se tako i prezentovati. Vidim da su navijači najavili organizovan dolazak u Mostar. Imat ćemo i njihovu podršku i to nas raduje. Bilo je neobično igrati protiv Leotara bez njih.

Trener Sarajeva je govorio i u kakvom su fizičkom stanju dva nova igrača Rashid Aboubakar i Mirza Mustafić.

“Aboubakar je zadnji vezni, a Mustafić je prednji vezni. Cilj je ih iskoristimo do zimske pauze koliko budemo mogli. Ne sa pretjeranom minutažom, jer njihovo fizičko stanje nije na nivou koji je potreban za 90 minuta. Kroz reprezentativnu pauzu i dobijanje minutaže mislim da će se podići adekvatno. Mislim da ne trebamo očekivati odmah neke izvanredne partije, ali da će se polako podići, hoće sigurno, jer momci imaju kvalitet za Sarajevo.”

(Reprezentacija.ba)