Košarkaši BiH su pobjedom nad Mađarskom od 95:85 otvorili Eurobasket.

NaÅ¡ tim je slavio u duelu prvog kola grupe B, a selektor Adis Bećiragić govorio je na zvaniÄnoj press konferenciji poslije susreta.

“NaÅ¡a disciplina u igri je bila sjajna. PokuÅ¡ali smo da igramo 40 minuta odbranu. Oni su na kraju pali. Smatram da smo pobijeidli utakmicu jer smo igrali disciplinovano u odbrani. Najbitnije da su se igraÄi držali zajedno i kada smo fokusirani 40 minuta, onda smo veoma, veoma opasni.”

BiH narednu utakmicu igra već u subotu od 14,30 sati protiv domaćina NjemaÄke.

“Raspored nam ide u prilog. Imamo slobodan dan i imat ćemo Å¡ansu da se spremimo za veoma ažnu utakmicu protiv NjemaÄke. Za nas je to bitna utakmica. Imamo dovoljno snage. Musu i Halilovića smo koristili viÅ¡e u danaÅ¡njem susretu, ali takva je utakmica bila. Ipak, igraÄi imaju dovoljno snage da igraju nekoliko uzastopnih utakmica”, govori naÅ¡ selektor.

Bećiragić smatra da će naÅ¡ tim posljednji meÄ u grupi, odnosno peti, odigrati najbolje.

“Ovo je nama peta utakmica zajedno. Jusuf je doÅ¡ao kao eoma važan kamen u svemu. LiÄno mislim da ćemo igrati petu utakmicu najbolje. Nadam se da ćemo igrati sve bolje i bolje. Mi smo za 14 dana napravili ekipu, odigrali dvije prijateljske utakmice i doÅ¡li na Eurobasket. Sve zahvaljujući ovim momcima. Ja sam ovo nazvao nemogućom misijom. Nije to lako. Tu je 12 razliÄitih karaktera. Sve je Boga mi u njihovim rukama. Do mene je da priÄam, a oni da rade. Svaka im Äast”.

Selektor vjeruje da njegovi izabranici mogu odigrati dobro protiv NjemaÄke u narednom susretu.

“JoÅ¡ uvijek smo sami sebi najveći neprijatelj. Naravno da ćemo razmiÅ¡ljati o protivniku, ali smo opet u situaciji da sami sebi pucamo u koljena. Bit će opet da je najvažnije da ne izlazimo iz kontrole u odbrani i napadi i tek onda ako ne ide da mijenjamo planove. Igrat ćemo protiv organizatora prvenstva, a oni će imati odreÄ‘enu prednost. PokuÅ¡at ćemo pripremiti igraÄe da budu spremni na sve, posebno na te vanjske efekte.”

TakoÄ‘er, selektor se zahvalio svima koji su mu izrazili sauÄešće zbog nedavne smrti njegove majke.

(Reprezentacija.ba)