Samo jedan korak je dijelio Zrinjski od toga da postanu prvi klub u historiji BiH koji je stigao do grupne faze evropskog takmičenja.

Za Plemiće je posljednja prepreka bio Slovan iz Bratislave. Izabranici Sergeja Jakirovića su imali sve u svojim rukama, vodili su do nadoknade drugog produžetka, a onda sve uprskali. U posljednjim trenucima Ramirez je škaricama zabio za Slovan i donio penale nakon kojih su izborili grupnu fazu.

I dok su igrači Zrinjskog tugovali, na drugoj strani slavio je Alen Mustafić. Bh. internacionalac kojeg pamtimo po igrama u dresu Sarajeva za ovaj klub nastupa od januara 2020. godine.

– Kada sam vidio da ćemo igrati protiv Zrinjskog, koliko mi je bilo drago, toliko i nije. Zašto? Znao sam da nam neće biti lako, u prvoj utakmici smo baš podbacili, ali u revanšu smo pokazali više i na kraju smo zaslužili da prođemo dalje. To je tako fudbalu, treba imati i sreću. Usudio bih se reći da se nama i vratila jer smo prethodno dobro igrali i protiv Olympiacosa, pa ispali, kaže Alen Mustafić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.  

Da je Zrinjski kojim slučajem prošao dalje, to bi bio historijski uspjeh za bh. fudbal.

– Prva tri-četiri penala su vrhunski šutirali, baš smo komentarisali to u klubu, mogla je utakmica lako otići na drugu stranu. Da, znam da bi bio veliki uspjeh za fudbal u BiH da se Zrinjski plasirao u grupnu fazu i zato mi je u neku ruku žao što smo igrali protiv njih, ali trebaju nastaviti raditi. U narednom periodu sigurno možemo očekivati da će neki naš klub napraviti iskorak.

Nakon utakmice trener Slovana se požalio na uvrede koje su dolazile iz ekipe Zrinjskog.

– Čuo sam nešto, ono što se uradilo našem igraču nije bilo okej, ali razumijem. To je sport, emocije su prisutne…

Potez da dođe u Slovan za mladog Mustafića se ispostavio kao odličan. Sa slovačkim timom je već osvojio nekoliko trofeja.

– Mnogo sam kao igrač napredovao ovdje. Kada sam tek došao nije bilo lako, nisam bio u prvom planu i trebalo mi je vremena da se izborim, ali isplatilo se. I sada je konkurencija opasna. Gotovo svaka pozicija je poduplana, treneru nije lako odlučiti se za prvih 11, mada to je i dobro. Nas igrače to svaki dan ‘tjera’ da radimo naporno.

I za Slovan kao klub ima samo riječi hvale.

– Tek kad sam došao ovdje uvjerio sam se o kakvom se klubu radi. Ne želim da se pogrešno protumači, ali uspoređujući uslove kod nas i ovdje – nebo i zemlja. Stvarno sve što jedan igrač može poželjeti. I Bratislava kao grad mi se sviđa. Najviše vremena provodim s igračima s naših prostora, ima ih nekoliko, a dođem i kući kada dobijem koji dan slobodno, dodao je na kraju Alen Mustafić.

(Reprezentacija.ba)