Općina Ilijaš uskoro će se moći pohvaliti reprezentnim stadionom. Kako saznajemo na stadionu je sagrađena potpuno nova zgrada sa natkrivenom tribinom, postavljen novi teren, a u toku su posljednji prateći radovi.

Uskoro će biti završena fasada zgrade stadiona, uređuju prilazi i prostori oko same zgrade, postavljeni su jarboli i drugi pomoćni elementi koji cijelom kompleksu daju izuzetno lijep izgled. Tribina kapaciteta 1800 mjesta u potpunosti je natkrivena.

Zaslužni načelnik Akif Fazlić uskoro će zasluženo i svečano otvoriti ovaj sjajan fudbalski kompleks. Izgradnju stadiona je pomogla i Vlada Kantona Sarajevo, te u određenoj mjeri i Vlada Federacije.

“Vrijednost prve dvije faze iznosila je oko 2.700.000 KM, od čega je Općina izdvojila 1.450.000, a Kanton 1.250.000. Sa Vladom Federacije smo sklopili Sporazum u iznosu 260.000 KM, tako da nam preostaje da u idućoj godini osiguramo još oko 800.000 KM kako bi projekt priveli kraju. Njegovom realizacijom Ilijaš, ali i cijeli Kanton Sarajevo, će dobiti respektabilan i značajan sportski kompleks”, naglasio je krajem prošle godine Fazlić.

Foto: Ilijaš.net

Vrijednost ovog projekta izuzetno je velika, posebno uzme li se u obzir da se Ilijaš nalazi na 10 minuta vožnje od Sarajeva, te da je stadion u neposrednoj blizini izlaza sa autoputa Ilijaš/Breza.

Osim što će koristiti lokalnoj sportskoj zajednici, stadion sigurno može biti i komercijalno održiv jer sarajevski klubovi nerijetko imaju potrebu treninga na rezervnim terenima. U mandatu Senada Misimovića FK Željezničar je ozbiljno dugoročno planirao izgraditi trening kamp upravo u Ilijašu.

Sigurno je kako će stadion biti koristan iza potrebe svih selekcija Bosne i Hercegovine.

(Reprezentacija.ba)