Kada je trenerski posao u pitanju Sead Ramović s ponosom priča kako je najviše naučio u BiH. Nekadašnji čuvar mreže Borussije M'Gladbach i Wolfsburga je produkt bh. trenerske škole, a danas svoje znanje, uspješno, prenosi u dalekoj Južnoafričkoj Republici gdje radi kao trener tamošnjeg prvoligaša TS Galaxyja.

Prilikom dolaska na ovu ezgotičnu destinaciju insistirao je da u njegovom stručnom štabu bude i Mensur Dogan. Ovaj dvojac na kraju je preporodio TS Galaxy koji je danas na visokom drugom mjestu, a jedna od pobjeda bila je nad Mamelodijem koji na osnovu uslova i finansija važi za “afrički Real Madrid”.

Sve to je, svakako, bio povod za razgovor sa Ramovićem koji je u međuvremenu nagrađen i novim ugovorom.

– Kako mi je? Ma, prelijepo, hvala Bogu. U početku sam se pitao kako će biti, kako će sve to izgledati, ali na kraju sam se oduševio sa svim. Bio sam svojedobno u nekoliko ozbiljnih liga i mogu s pravom reći da ovi igrači koji igraju ovdje imaju ogroman kvalitet, liga je kvalitetna, brza, sve je dobro organizovano. I tereni, da… Sve pohvale, s oduševljenjem priča Sead Ramović na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

U Južnoafričku Republiku je imao priliku i ranije dolaziti.

– S porodicom sam u ovoj zemlji imao priliku biti na odmoru. Odmah sam primijetio kakav je narod, baš su ljubazni, pametni i kulturni,a i infrastruktura je na visokom nivou. Obično nama kada kažeš JAR, mislimo da to nije baš sređeno, međutim ljudi zaboravljaju da je ovdje organizovano i Svjetsko prvenstvo. Pametnom dosta. Prije nekoliko godina kada sam dolazio baš sam razmišljao o tome kako bi bilo lijepo da sam se okušao kao igrač u ovoj zemlji, pogotovo kada sam gledao njihove stadione odmah pored mora, a na kraju, eto, sudbina je htjela da dođem kao trener. To je život.

Mensur Dogan mu, kaže, nije samo pomoćnik.

– Sretan sam što imam priliku s njim raditi, on je moj mentor, tako bih ga nazvao. Mnogo sam naučio od njega, Bog ga nagradio. Imamo odličan odnos, na fudbal gledamo istim očima i to je jako važno. Kada smo došli nakon šest utakmica oni su imali tek dva boda i 36 igrača od kojih je možda zadacima moglo odgovoriti tek njih 10 ili 15. Odradili smo potom selekciju, smanjili kadar na 26 igrača i na kraju znatno poboljšali atmosferu u timu. Nije bilo lako, trebalo im je vremena da pohvataju sve što želimo, ali krenulo je.

Koliko su Afrikanci zadovoljni onim što radi govori i novi, poboljšani, ugovor.

– Ugovor mi je važio do 2024., ali čelnici kluba odlučili su da me ‘počaste’ ugovorom na dodatnu godinu. Zadovoljni su svi u klubu. Ovdašnji eksperti kažu kako igramo najatraktivniji i najkompaktniji fudbal. Ciljevi? Naš budžet nije pretjerano veliki, pogotovo ako ga uspoređujemo s njihovim vodećim klubovima, međutim vjerujemo u pošten i predan rad. Liga je veoma jaka, svako može svakoga dobiti, što možete vidjeti i po rezultatima. I ne dešava se često da dobiješ nekoga 2:0 ili 3:0, većinom je to 1:0 ili 1:1, ekipe su veoma čvrste.

Učenik je N/FSBiH. Ističe da je mnogo naučio.

– Inače sam rođen u Njemačkoj, tamo sam i odrastao, a prve trenerske korake sam napravio u Novom Pazaru odakle su mi roditelji. Zbog situacije s koronavirusom u Srbiji nisam mogao aplicirati za UEFA Pro licencu, pa se ukazala opcija za Sarajevo i danas mogu reći da sam sretan što je ispalo tako. UEFA A licencu sam stekao u Srbiji i mogu usporediti te dvije stvari. Razlika je – dan i noć. U BiH je to na mnogo većem nivou gledajući sam program, znanje, edukatori, ma sve… Naučio sam mnogo i hvala im. U mojoj generaciji su Hota, Mekić, Kodro, Jahić, Raščić, Beganović, Maletić… na kraju je dodao Ramović kojem će, kaže, uskoro u posjetu doći i dvojica prijatelja iz Sarajeva Alija Velagić i Amel Pepić. 

(Reprezentacija.ba)