Danas je na Ilidži u hotelu Hills održana zajedniÄka press-konferencija ženske i muÅ¡ke seniorske reprezentacije, saopÅ¡teno je iz KS BiH.

Medijima su se obratili selektor Adis Bećiragić i kapiten muške repezentacije Miralem Halilović.

“Mi smo se vratili iz Estonije gdje smo odigrali dvije utakmice sa Belgijom i Estonijom. Mislim da smo kada pogledamo utakmice i trenutnu situaciju iz svih uglova zadovoljni onim Å¡to smo uradili. Mislim da je nama kao trenerima najveći zadatak, to Å¡to smo dobili Jusufa Nurkića koji je sa svojim dolaskom donio jedan veliki kvalitet u ekipi. Za svakog trenera i igraÄa najveći zadatak je da se nove uloge Å¡to prije prihvate i da se odrade na najbolji naÄin. Najbitnije je da se do utakmice sa Crnom Gorom doÄ‘e do zadovoljavajućeg nivoa Å¡to se tiće tog taktiÄkog dijela i podjela odgovornosti Å¡to je možda i najvažnije za ekipuâ€, kazao je Bećiragić.

Zatim se obratio kapiten seniorske reprezentacije Miralem Halilović:

“Pripreme teku za sada odliÄno Å¡to se tiÄe nas, Å¡to se tiÄe atmosfere unutar ekipe je odliÄna. Momci treniraju vrijedno, pokuÅ¡avaju ostati koncetrisani s obzirom na svakodnevne natpise, svakodnevna pitanja hoćete li ići na Evropsko?, Å ta se deÅ¡ava?, imate li para? Sigurno da to puno, htjeli mi to ili ne ostaje u glavi, negdje igra ulogu. Ujutro kada doÄ‘eÅ¡ ujutro na doruÄak, odmah se krene priÄati Å¡ta se deÅ¡ava. To je jedan bitan faktor u svemu tome. Stvarno smo zahvalni etuzijastima koji se bore za reprezentaciju, najprije Samiru Avdiću koji je stvarno uradio sve Å¡to je u njegovoj moći da obezbjedi da se ta situacija malo smiri, da prestanu ta stalna pitanjaâ€, rekao je Halilović i dodao:

â€Å to se tiÄe nas, na VlaÅ¡iću smo odradili fiziÄki odliÄan dio, spremili bazu za ostatak treninga i pripremnih utakmica. U Estoniji smo imali dobar test Å¡to se tiÄe ekipa, i Å¡to se tiÄe utakmica jer se i na Prvenstvu Äeka utakmica za utakmicom. U prvoj utakmici smo odigrali odliÄno, odgovorili smo na dosta zahtjeva Å¡to nam je selektor predstavio, fiziÄki smo bili u dosta dobrom stanju. MeÄ‘utim u drugoj utakmici eto ta treća Äetvrtina osjetio se i taj fiziÄki pad, Å¡to je bolje da se desi sada nego na Europskom. Jusuf je donio stvarno neku novu dimenziju neÅ¡to Å¡to je totalno neki drugi nivo u ovoj repreznetaciji. Mislim da u cjelokupnoj Evropskoj koÅ¡arci on pripada tom Å¡ablonu top igraÄa, koji prave sami razliku i odbrani i u napadu. To se stvarno može osjetiti i u ovim utakmicama to smo baÅ¡ komentarisali izmeÄ‘u sebe, baÅ¡ je to totalno neki drugi nivo i pomaže i nama i otvara nam dosta i on će biti figura oko koje će se sve vrtiti. Treba ga iskoristi sada za ove kvalifikacije za SP, sada protiv Crne Gore je tu i protiv Francuske kući, treba ga iskoristi na najbolji mogući naÄin jer tokom sezone on ne može igrati. Nadam se da ćemo u utakmicu protiv Crne Gore koja je jako bitna, koja nam može dosta toga donijeti odigrati na najbolji mogući naÄin. Fale njima neki igraÄi najviÅ¡e VuÄević koji bi bio taj match up sa Nurkićem, koji bi njega Äuvao, tako da tu imamo prednost. Nadam se Å¡to boljem rezulatatu tu a i na Europskom o kojem ćemo joÅ¡ priÄatiâ€, kazao je Halilović.

(Reprezentacija.ba)