Muamer Vugdalić krupnim koracima gradi svoju trenersku karijeru u “Deželi”. Prvotimac Željezničara iz sezone 2007/08 i ujedno sin legendarnog Sabahudina Vugdalića danas radi kao selektor U-15 reprezentacije Slovenije, a ukoliko se vidi kakve je rezultate prethodno bilježio u tamošnjem omladinskom fudbalu, ne čudi što mu je povjerena ovako odgovorna funkcija.

Nekadašnjeg slovenačkog reprezentativca smo uhvatili na odmoru u Sarajevu. Kako kaže, često dođe u glavni grad Bosne i Hercegovine kako bi posjetio Grbavicu i evocirao uspomene, odnosno prisjetio se dana kada je plavi dres nosio zajedno sa Pelakom, Joldićem, Šehićem…

– Svaki put kada dođem u Sarajevo osjećam se posebno. U glavi mi se vrati stari film, dani mladosti, kada sam hodao ovim ulicama, kaže Vugdalić na početku razgovora za Reprezentacija.ba.

Nakon Sarajeva sa porodicom putuje u Pag, a onda se vraća poslu u Sloveniji. Od ljeta 2021. godine angažovan je kao selektor pionirske reprezentacije Slovenije.

– Za mene je ovo prvi selektorski angažman u karijeri. Sve što kao selektor poželim, Savez i direktor Miran Pavlin mi omoguće i ovim putem želim se zahvaliti na povjerenju koje sam dobio. Čast mi je raditi ovaj posao i iskreno jedva čekam sljedeće okupljanje. Inače, ovaj dob je najosjetljiviji jer je to prva generacija reprezentacije. Trudim se da na sve načine da ih usmjerim na pravi put, a imali smo i dobrih rezultata. U septembru nas čekaju nove utakmice.

Prije toga vodio je Dravu, Radomlje i Maribor, a na Ljudskom vrtu naročito je bilježio zapažene rezultate s omladinskim pogonom.

– Devet godina sam radio kao trener u omladinskom pogonu Maribora. Osvojio sam kadetsko prvenstvo, zatim juniorsko te s istom kategorijom osvojio Kup. Također, igrali smo i grupnu fazu Lige prvaka protiv Seville, Liverpoola i Maribora. Već pred prvu utakmicu smo rekli da ne želimo biti samo učesnici već da nešto pokažemo, a danas mi je najveća satisfakcija kada vidim da su mnogi od tih igrača koje sam vodio dogurali do A reprezentacije Slovenije. To je, uostalom, cilj kada radiš u mlađim kategorijama.

Za Željezničar je imao priliku igrati od 2007. do 2008. godine.

– Bio sam samo godinu dana na Grbavici, ali mi je toliko lijepo bilo da imam osjećaj da sam bio barem pet. U to vrijeme uz nas starije stasavali su Štilić, Svraka, Cocalić, počeo je braniti Šehić… Bilo je to super iskustvo i zahvalan sam ljudima iz kluba koji su mi bili omogućili da nosim Željin dres, iako mi danas neki često kažu da sam tamo bio u najteže vrijeme. Bez obzira, ponavljam, meni je bilo lijepo.

Njegov otac Sabahudin je mnogo pomagao reprezentaciji BiH i N/FSBiH u njegovom osnivanju, a kasnije je lobirao u FIFA i UEFA da se skine suspenzija. Danas je u Tuzla Cityju.

– Kao otac nikada se nije miješao u moju karijeru, ali svaki put kada bih ga pitao za savjet, imao sam šta čuti. Mnogo je iskusan. Mnogo je dao za fudbal u BiH i ponekad imam osjećaj da su to ljudi premalo cijenili, više su se gledale neke druge stvari, ali takav je on. Voli Bosnu…

Na kraju nam kaže kako nije isključeno da se jednog dana kao trener okuša i u našoj zemlji.

– Mogu se zamisliti, što da ne? Ali, danas svi klubovi imaju trenera, imam i ja posao, pa ne bi bilo u redu o tome pričati. Vidjet ćemo šta nosi budućnost, volim izazove i ne bojim se ničega, kaže Muamer Vugdalić na kraju razgovora. 

(Reprezentacija.ba)