Vahid Halilhodžić (69) dobio je otkaz u Maroku, a sa njim iz reprezentacije odlazi i pomoćnik Stephane Gilli (48) nekadašnji trener u reprezentaciji BiH.

Pravi razlog raskida saradnje je taj što je Vaha iz ekipe odstranio najveću zvijezdu Hakima Ziyecha koji je u konačnici izlobirao njegov otkaz.

Zanimljivo ovo je drugi put da Gilli gubi posao u reprezentaciji zbog “nefudbalskih” razloga. Prvi put to mu se desilo u reprezentaciji BiH kada je učestvovao u tuči poslije kvalifikacione utakmice BiH – Grčka, gdje je branio svog šefa Mehmeda Baždarevića.

Ipak, “naši” su ispali još nekulturniji od Marokanaca jer su mu tada, kako je rekao, iz Fudbalskog saveza BiH, samo poslali mail otkaza. O obeštećenju niko nije ni govorio.

Gilli je povodom odlaska iz Maroka objavio javno saopštenje:

“Došao je kraj avanturi koja je počela prije dvije godine. Ciljeve koje smo zacrtali smo ispunili, iako smo mogli biti i bolji.

Želio bih se zahvaliti svim igračima na profesionalizmu i na njihovoj posvećenosti za svoju državu. Bila mi je velika čast raditi sa vama.

Želim se zahvaliti i ostalim članovima stručnog štaba i čelnim ljudima Saveza sa kojima sam sarađivao i na njihovoj ljubaznosti.

I na kraju, najvažnije je da se Maroko plasirao na Svjetsko prvenstvo te da su navijači i ljudi ponosni. Nadam se da će Maroko ostvariti što je moguće bolji rezultat”.

Inače, Halilhodžić je Maroko preuzeo u augustu 2019. godine, dok je Gilli priključen stručnom štabu godinu kasnije.

Gilli se ove godine dovodio uz preuzimanje Željezničara u slučaju da u klub uđe američki investitor.

(Reprezentacija.ba)