INTERVJU/ Prvi Nurkićev trener: Nikada nisam morao povisiti ton, a ponekad su me i “hapsili”

Ozren Selesković govorio za Reprezentacija.ba portal


Prvi Nurkićev trener: Nikada nisam morao povisiti ton, a ponekad su me i “hapsili”
Foto: Ilustracija

Već dugi niz godina postiže zapažene rezultate na kantonalnom i državnom nivou. Profesor je sporta, vlasnik i glavni trener KK “ABC Basket”, a svakako je najpoznatiji po radu sa Alenom Omićem i Jusufom Nurkićem koji su u međuvremenu napravili uspjeÅ”ne koÅ”arkaÅ”ke karijere. Govorimo o Ozrenu Seleskoviću.

Nurkića je ovaj koÅ”arkaÅ”ki lisac naučio osnove koÅ”arke i jedan je od najzaslužnijih Å”to se posvetio uopÅ”te sportu. Prvi put ga je ugledao kada je imao 12 godina i već tada je procijenio da vrijedi raditi s njim, odnosno da ima “materijala” da postane dobar koÅ”arkaÅ”, a danas to isto misli za Jusufovog brata Kenana s kojim također trenira.

Na uspjehe koji je ostvario Ozren danas gleda skromno. Kao trener ponosan je Ŕto se uopŔte njegovo ime danas dovodi u kontekst s koŔarkaŔem koji godinama igra u NBA ligi.

– Ako me pitate kao trenera jesam li ponosan – naravno. Sa Jusufom sam počeo raditi joÅ” kada je bio Å”esti razred osnovne Å”kole. Iako je imao tek 12 godina, vidjelo se da bi od njega moglo neÅ”to biti, a velikim dijelom i genetika je utjecala na to. Kompletna njegova porodica i sa očeve i sa majčine strane je visoka, a uz tu genetiku, naravno da je za uspjeh najvažnija bila Jusufova izuzetna predanost koÅ”arci i upornost. To ga je izdvajalo od ostale djece, kaže Ozren Selesković na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Dolazio je u BaÅ”igovce četiri puta sedmično, u Å”kolu gdje je iÅ”ao Nurkić, a ponekad ga je na trening vodila i policijska patrola.

– Bilo je dosta dogodovÅ”tina. Sam način mog dolaska na treninge je bio komplikovan jer sam u selo dolazio bez automobila. Jusufov otac Hariz se snalazio na sve moguće načine jer nije želio da propusti nijedan trening. Svima je poznato da je on policajac. Kada ne bi mogao doći pred mene na stanicu, poslao bi policijsku patrolu da naprave kao ophodnju od Živinica do BaÅ”igovaca. Tako su me ponekad i “hapsili”. Ma, snalazili smo se na sve načine, a sve kako bi se posvetili Jusufu i kako bi on Å”to prije zavolio koÅ”arku. Da nije, ko zna da li bi danas pričali o ovom svemu.

A ono Å”to joÅ” ističe u radu s Nurkićem jeste njegovo ponaÅ”anje. Dodaje i da mu je neostvarena želja to Å”to ga joÅ” nije imao priliku gledati na djelu u NBA ligi.

– Družili smo se pristojan broj godina, a za to vrijeme nikada nisam osjetio potrebu da povisim ton na njega. A znate kakva su djeca. Sve zadatke je izvrÅ”avao na najbolji način i zasigurno je momak kojeg bi svaki trener poželio da ima.

Svoj koÅ”arkaÅ”ki put polako gradi i Nurkićev mlađi brat Kenan. Sa 14 godina je već visok dva metra i nosi patike broj 51,5. Uskoro će nositi dres Slobode.

– JoÅ” uvijek je dječak. Nije mi drago Å”to se diže pompa tolika, ali razumljivo je, ipak je Jusufov brat. Samo ne bih volio da ima bilo kakav pritisak. Činjenica je da se radi o velikom talentu i da ima itekako velike Å”anse da dostigne najviÅ”i nivo. Pred njim je dosta težak i naporan rad. Ubrzo mijenja sredinu, ide na Å”kolovanje u Tuzlu i tamo nastavlja karijeru, a ja ću i dalje biti involviran u njegov rad te pratiti ga. Najvažnije je da bude zdrav i da nastavi radi kao Å”to je do sada. Pored toga Å”to ga stimuliÅ”em da bude dobar koÅ”arkaÅ”, važno mi je i to da ne zapostavlja obrazovanje i Å”to je odličan učenik. To daje Å”irinu kod sportaÅ”a.

Pored toga Å”to je u svom klubu KK “ABC Basket” kroz koji je iznjedrio vrhunske koÅ”arkaÅ”e, Selesković je, s druge strane, također je na sebe preuzeo joÅ” jedan projekat – Jedinstvo Dženeks.

– Ono Å”to mi je poseban izazov u ovim zrelim trenerskim godinama, to je ženski koÅ”arkaÅ”ki klub Jedinstvo Dženeks u kojem sam od 1. januara zaposlen kao Å”ef stručnog Å”taba. Želja mi je da u narednim godinama ovaj klub zauzme ozbiljno mjesto, kako u naÅ”oj, tako i u evropskoj koÅ”arci. Bilo bi pretenciozno reći da ćemo se ponovo boriti za titulu evropskih prvakinja jer su se  okolnosti logističke i finansijske promijenile u odnosu na ranija vremena, ali težit ćemo ka ozbiljnim stvarima. Svim srcem sam predan ovom projektu, poručio je Ozren Selesković.

(Reprezentacija.ba)

Oznake:

Komentari

2 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Tuzlansko
15.08.2022. 17:06

Idealna kombinacija – pravi trener i pravi igrac

..,,,
15.08.2022. 17:06

Koliko su ovako igraca upropastili losi treneri