Za Brotnjo, nekadašnji hit iz malog zapadnohercegovačkog grada Čitluka, mogli bi uskoro doći bolji dani.

Oni stariji ljubitelji fudbala u našoj zemlji pamte ovaj klub po tome što su 2000. godine senzacionalno osvojili titulu, kao šampioni su igrali u pretkolu Lige prvaka, a godinu kasnije izborili i pretkolo Kupa UEFA. Dvadeset godina kasnije Brotnjo je član treće lige, odnosno Druge lige Federacije BiH (Jug), međutim posljednjih dana u klubu s Bara pušu neki novi vjetrovi zahvaljujući  – Dadi Prši

Naime, legendarni hrvatski fudbaler spreman je zajedno s Romeom Šapinom krenuti u ulaganje u Brotnjo. Plan da uđe u klub prolongiran je za narednu godinu jer je u međuvremenu nekadašnji sportski direktor Olimpika i trener nekoliko bh. klubova dobio posao u Saudijskoj Arabiji.

– Dado i ja smo dugogodišnji prijatelji. Ideja nam je ući u Brotnjo i vratiti mu nekadašnji sjaj, međutim to će morati pričekati još jednu godinu s obzirom da sam u međuvremenu dobio novi posao u Saudijskoj Arabiji. Ne znam koliko je poznato, Dado već ima fudbalsku akademiju u Senegalu gdje radi s najtalentovanijim fudbalerima. Sada je osjetio želju da nešto napravi i na našim prostorima, a ako me pitate zašto baš Brotnjo, onda ću vam reći da nam je bitno da klub ima čistu situaciju, da je bez dugovanja i da postoje solidni uslovi. Uz to, Brotnjo ima i tradiciju. Od ideje nećemo odustati, samo smo je, ponavljam, prolongirali jer on bez mene ne želi ulaziti, kaže Romeo Šapina na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Šapina kaže kako bi za početak plan bio ući u Prvu ligu Federacije, a onda nastaviti put ka elitnom rangu.

– Išli bismo korak po korak, postojala bi vizija, a kroz razgovor s načelnikom Čitluka vidio sam i da su njihove reakcije pozitivne. To nam je bitno. Sada su izabrali novo rukovodstvo i mislim da će se klub bolje organizirati. Ali, polako, vidjet ćemo u kojem će pravcu sve to ići u narednom periodu.  

Foto: Privatni album

Monaco i Glasgow Rangers su klubovi u kojima je Pršo kao igrač ostavio veliki trag.

– Nakon karijere najprije je uplovio u menadžerske vode. Iz Viteza je 2018. godine u francusku 2. ligu doveo Seida Zukića. Vidio je da kod nas ima dosta talenata, a kako investicija ne bi bila pretjerano skupa, zašto ne pokušati nešto i u BiH?, dodaje Šapina.

S druge strane, rad Šapine je posljednjih godina uglavnom vezan za rad s najmlađima.

– Prije nego što sam otišao u Saudijsku Arabiju bio sam u Dinamovoj školi fudbala. Imao sam ugovor na tri godine, mogao sam ostati, ali ukazala mi se zanimljiva šansa i nisam je želio prokockati.  Nakon Ettifaqa sada ću raditi u Al-Wehdi iz Meke, vodit ću juniorsku momčad, dok su u prvoj Bruno Akrapović i Vladimir Vasilj. Oni tamo jako puno cijene naše trenere i otvaraju se sve više.

Usporedio je uslove u Saudijskoj Arabiji s onima u BiH.

– U Saudijskoj Arabiji djeca imaju apsolutno sve. Kada su utakmice, ide se dan ranije, putuju s avionima… Ministarstvo sporta sve plaća, klubovi ništa. Kod nas se klubovi finansiraju od članarine, sponzora i ostalog, dok država ne pokriva gotovo ništa. Da je nama 40 posto njihovog novca bili bismo u vrhu evropskog fudbala s obzirom na to kakav talenat igrački i trenerski posjedujemo. Ima i kod njih talenata. Sada sam baš jednog U16 reprezentativca bio doveo na probu u Rijeku, zadovoljio je, ali će doći tek sljedeće godine jer će biti stariji i samim tim će moći ući u proces registracije, kaže Šapina na kraju razgovora za Reprezentacija.ba