Nekadašnji kapiten FK Željezničar sa preko 200 nastupa Srđan Stanić u rodnom je Sarajevu pokrenuo biznis koji bi mnogim sportistima, ali i svim građanima, mogao olakšati zdravstvene probleme.

Za razliku od većine kolega koji se nakon karijere najčešće okušaju u ugostiteljstvu, vjerovatno slijedivši tradiciju pokojnog oca i legendarnog sarajevskog doktora Dragiše Stanića, Srđan je odlučio pokrenuti “Oxybaric” centar hiperbaričnih komora za tretmane kisikom.

“Hiperbarične komore i oksigenizacija koriste se i za manje (uganuća, istegnuća, posjekotine, kontuzije, jednostavni prelomi) I za teške sportske povrede (teske kontuzije, duboke rane, ostecenje hrskavica, prelomi, traumatska povreda mozga, tetive). Dejstvo je isto i nezamjenjivo a ogleda se u kraćem vremenu oporavka i bržem povratku na teren. Intenzitet napora u današnjem sportu doveo je do rasta učestalosti povreda sportista na svakom nivou vještine i starosti. Rizik kod sportista koji se često takmiče da izgube svoj profesionalni zalet kada se dese povrede je manji nego rizik od ponavljanja povrede, koja bi dovela do ozbiljnijih problema.

Hiperbarična oksigenoterapija – udisanje čistog kiseonika u komori pod pritiskom – dovodi do povećanja nivoa kiseonika u krvnoj plazmi i hemoglobinu, tako povećavajući sposobnost crvenih krvnih zrnaca da pristupe pritisnutim krvnim sudovima i omoguće dotok kiseonika u oštećena tkiva radi regeneracije i izliječenja.” navodi se na stranici ovog centra koji se nalazi na adresi Džemala Bijedića 134b u naselju Nova Otoka.

Stanić sa prvim zadovoljnim korisnicima

(Reprezentacija.ba)