Miroslav Klose, koji je i dalje rekorder po broju pogodaka na svjetskim prvenstvima, krenuo je ovog ljeta samostalno u trenersku avanturu. Nakon što je pomagao Joachimu Löwu u reprezentaciji te Hansiju Flicku na klupi Bayerna, proslavljeni as bavarskog giganta na veliko iznenađenje došao je u – Altach.

Za razliku od nekih svojih kolega koji su također bili zvijezde svjetskog fudbala, nije izabrao da krene od nekog kluba zvučnog imena već od ekipe koja je jedva izborila opstanak u Bundesligi Austrije. Iznenadilo je to sve. Ponajviše navijače zbog kojih je i klupski sajt “pao”, ali i bivšeg željovca Sandija Križmana koji je u Altachu, po godinama, jedan od najiskusnijih igrača.

– Otkud Klose? I ja se pitam, haha. Nekoliko godina je radio kao pomoćnik u reprezentaciji i u Bayernu, očito je procijenio kako je vrijeme da krene samostalno i, eto, završio je u Altachu. Kao lik je inače super. Nikada čovjek ne bi rekao da je velika zvijezda, a ustvari jeste, iz Austrije se za Reprezentacija.ba portal javio Sandi Križman, igrač koji je na premijerligaškim terenima igrao vrlo kratko, od 2016. do 2017. godine.

Foto: Altach

Križmanu je nakon epizode u Željezničaru karijera krenula uzlaznom putanjom. Najprije je otišao u Sloveniju, a onda je nakon nekoliko godina igranja u Grčkoj završio u Austriji.

– Altach je stvarno organiziran klub, napravili su kamp, sad rade i nove svlačionice. Doduše, ovdje u Austriji te stvari su normalne. Ako me pitate kako mi je ovdje, iskreno ću reći da bih ovo više preporučio nekom mlađem igraču jer za starije poput mene je bolje negdje na Balkanu. Ovdje nema života, ne smiješ iskočiti iz tračnica, a uz to je i sve skupo. Regija Vorarlberg je možda i najskuplja. Na samoj je granici. Da sam znao, dobro bih razmislio prije nego što bih se zaputio ovdje.

Ni ligom, kaže nam, nije pretjerano impresioniran. Žali što nije ostao u Grčkoj

– Kada bi se bh. liga igrala na austrijskim stadionima i kada bi imala ovdašnju organizaciju, odnosno sponzore, televizijska prava i sve što ide uz to, siguran sam da bi bila bolja. Ovdje se sve svodi na trku, agresiju, nema pretjerane kvalitete. Međutim, uslovi i tereni su odlični. Osjećaš se kao igrač.

Trenutno Križman nema najbolji status u timu njemačke legende. Nije isključeno ni da ubrzo promijeni klub.

– Prošlu sezonu sam završio sa težom povredom. Još malo ću napuniti 33 godine, nije lako naći u ovim godinama adekvatan angažman, neće te niko uzeti kada si tako dugo izvan terena. Ovdje niti sam zaradio nešto puno niti imam život, a realan sam, znam da sigurno neću dogurati do Barcelone ili Eintrachta. Gotovo je, što sam napravio-napravio sam.

Foto: Altach

Navijačima Željezničara je ostao u dobrom sjećanju, barem ako govorimo o partijama koje je pružao u plavom dresu.

– U Željezničar sam došao nakon ne baš najbolje sezone u Slaven Belupu. Poslije toga sam čekao, čekao, ništa se nije otvaralo, bila je jedino opcija da idem u 2. norvešku ligu. Poslali su mi avionsku kartu i ugovor na mail, sve je bilo spremno, a onda u posljednji čas preko Borisa Živkovića pojavio se kontakt sa Željezničarom. Izigrao sam Norvežane i tako završio na Grbavici. Kroz karijeru nisam vukao baš dobre poteze, ali taj da dođem u Željezničar je bio možda najbolji, nakon toga me je krenulo.

Vrlo kratko se zadržao na Grbavici. Pisalo se čak i o njegovom neprofesionalnom odnosu.

– Imao sam problema sa povredama, upalila mi se tetiva toliko da sam jedva hodao, a u Željezničaru su mislili da foliram. Tadašnji trener Slavko Petrović me kaznio. Plate u to vrijeme same po sebi nisu bile velike, na kraju kada se sve sabere i oduzme, ta tri i pol mjeseca sam igrao džaba jer sam sebi sam platio odštetu da idem, iskreno će Križman na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)