Sloga Meridian odlično je otvorila sezonu u Premijer ligi BiH. Klub iz Doboja je s četiri boda iz prva dva kola uz sjajnu igru pravi hit u najjačem rangu bh. fudbala, a već u narednom meču protiv Sarajeva će biti jači za svoje, bez sumnje, najveće ovoljetno pojačanje. Možda i u historiji.

Za Slogu je, naime, potpisao Milan Milanović koji u svom CV-u ima nastupe u Seriji A protiv igrača poput Di Natalea, Buffona, Del Piera, Pirla, Bonuccija, Chiellinija… Trener mu je bio legendarni Gattuso koji je ujedno i insistirao da dođe u Pisu koju je tada vodio, a svojedobno kao veliki talenat imao je na stolu ponudu Juventusa.

Samo po sebi nameće se pitanje – otkud u Slogi?

– Proteklih mjeseci nadao sam se da ću pronaći adekvatan angažman u inostranstvu, bilo je nekih opcija i poziva, ali ništa konkretno. Gledao sam šta i kako dalje, onda se u međuvremenu javio Zoran Ćurguz s prijedlogom da dođem u Slogu, da tu održavam formu i ostanem, ukoliko na kraju ne bude ništa. Na kraju je tako i bilo. Kako sam već trenirao s momcima, rekao sam: ‘okej, idem pokušati pomoći’, a značajnu ulogu je odigrao i sam trener s kojim sam ranije već sarađivao, priča Milan Milanović na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.  

Sa juniorskom reprezentacijom Srbije je 2009. godine bio treći na Evropskom prvenstvu. Bila je to sjajna generacija sa Ademom Ljajićem, Nemanjom Matićem…

– U reprezentaciji sam dijelio svlačionicu sa mnogo sjajnih fudbalera koji su napravili velike karijere. Danas nismo toliko u kontaktu, ali kada se sretnemo, to budu srdačni susreti u kojima se prisjetimo svega kroz što smo prošli. Naravno, meni u najvećem sjećanju ostaje to Evropsko prvenstvo gdje smo igrali protiv Francuske, Turske, Ukrajine i Španije kojoj sam čak zabio dva gola, a ta utakmica je bila i prekretnica u mojoj karijeri. Eh, da mi je ko tada rekao da ću se ikada vratiti u Srbiju ili igrati u BiH. Nikada se ne zna šta život nosi.

Sjajni nastupi na Evropskom prvenstvu su donijeli pozive brojnih evropskih velikana. Jedan od njih je i Juventus.

– Meni je tada isticao ugovor sa moskovskim Lokomotivom, počeli su se intenzivno javljati klubovi, od Villarreala, Palerma, Ajaxa do Juventusa za koji sam umalo potpisao. Moj tadašnji agent i ja smo trebali da letimo na pregovore u Milano, bio je decembar, sve smo rezervisali, ali snijeg je bio toliko padao da avioni uopšte nisu letjeli tamo. Isto je bilo i sutradan. Vidjeli smo to kao neki znak da to ne treba da se desi i na kraju sam prihvatio uslove Palerma.

Tokom dana u Rusiji družio se sa bh. legendama. 

– U Lokomotivu me je dočekao Emir Spahić, bio mi je kao stariji brat, a družio sam se i sa Elvirom Rahimićem. I dan danas smo u kontaktu, to su ljudske veličine, malo je danas takvih.

Danas je Milanović na novom početku. Ne gubi nadu da jednog dana ponovo može zaigrati u nekoj od velikih liga.

– Kroz karijeru je bilo uspona i padova, nažalost pad je bio puno veći, ali nisam izgubio nadu. Nije mi bio problem doći ni u banjalučki Željezničar prije nekoliko godina, kamoli u Slogu koja je sada u Premijer ligi. U najboljim sam godinama, učinit ću sve da pomognem, a ko zna šta budućnost može donijeti. Najviše sam u cijeloj ovoj priči zahvalan svojoj porodici koja je uvijek uz mene.

Na kraju razgovora ispričao nam je i zanimljivu anegdotu iz vremena kada je igrao u Italiji.

– Imao sam zadovoljstvo da čuvam igrače poput Del Piera, Di Natalea, Cavanija, Vučinića… Kada smo igrali protiv Juventusa, sjećam se da je nakon jednog prekida prišao mi Chiellini da me čuva. U to vrijeme sam bio klinac, a on u najboljim godinama. Navikao sam do tada na neko laganije čuvanje, međutim on me je toliko s obje ruke stegao da se ja nisam ni pomjerio nakon što je lopta krenula. Ma, nisam je ni vidio (smijeh). To baš prepričavam često prijateljima, dodao je na kraju Milanović. 

(Reprezentacija.ba)