Almir Seferović još kao igrač je znao šta će mu biti sljedeći poziv.  Zbog toga je još za vrijeme karijere završio Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, a nakon kontinuiranog ulaganja u obrazovanje, danas se smatra jednim od najboljih trenera za kondicijsku spremu u našoj zemlji. Kao takav je ujedno i dio stručnog štaba fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nakon rada u Premijer ligi i zemljama poput Sirije, Tadžikistana, Turske i Kine, posao u nacionalnom timu je kruna karijere za Seferovića (45) čija je uloga u junskom ciklusu bila važnija nego ikada. Morao je pripremiti Zmajeve za četiri utakmice u deset dana, i to neposredno nakon završenih sezona u klubovima.

– Nije bilo nimalo jednostavno pripremiti igrače za četiri utakmice u kratkom roku, osjetio se umor, sezona je samo završila, ali najvažnije – motivacija je bila tu. Ne smijem zaboraviti ni medicinski tim koji je također odigrao veliku ulogu, kaže, uvijek skromni, Almir Seferović na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Za “Sefera” riječi hvale ima i selektor.

– Prije svakog treninga imamo radni sastanak na kojem gledamo šta je to što na može pomoći da dođemo do rezultata. Svako u stručnom štabu ima svoj dio posla, ali selektor, naravno, poštuje mišljenje svih nas i uvijek se konsultujemo. Stvarno je Petev veliki profesionalac. Trenutno živi za ovu reprezentaciju.

Nakon junskih utakmica, iznanada, pakovao je stvari za Tursku. Prišao mu je Miralem Pjanić sa željom da ga upravo on sprema za pripreme u Barceloni.

– Zašto se baš Pjanić odlučio za mene, to morate pitati njega. Naravno da mi je bila čast kada me je pitao da idem zajedno s njim u Tursku. Pokazao je veliku dozu profesionalizma i motiva da se na mala vrata vrati u veliki klub. Vidjelo se to i prije, još na posljednjem okupljanju reprezentacije, a koliko je bilo stalo njemu, toliko je i drugim igračima. Svi su živjeli za rezultat. Pa, pogledajte samo utakmicu protiv Crne Gore. Edin i Miralem su cijelo vrijeme pored linije bodrili igrače.

Posao u reprezentaciji je kruna karijere za Seferovića.

– Svi mi kada krenemo igrati fudbal težimo ka tome da budemo u reprezentaciji. Kao igrač to nisam uspio, ali jesam sada i ponosan sam na to. Emocije su prisutne na svakom treningu i svakoj utakmici, pogotovo prilikom intoniranja himne, suze su uvijek u očima.

Radeći u inostranstvu najviše je uživao u Kini i Turskoj, a posao u klubu i u reprezentaciji se, dodaje, itekako razlikuje.

– Razlika je u tome što, recimo, u klubu imate igrače koji su s vama svaki dan i koji su naviknuti na vaše metode rada. Prednost rada u klubu je i ta što vam je omogućeno kontrolirano praćenje opterećenja u sedmičnom ciklusu, dok je u reprezentaciji rad zasnovan na individualiziranom radu, taktičkom radu, kao i oporavku igrača između utakmica. Reprezentativna okupljanja su pretežno početkom sedmice i morate voditi računa i o tome ko je igrao u petak, ko u subotu, a ko u nedjelju. Uvijek pravimo periodizaciju trenažnog opterećenja prema utakmici koja dolazi.

Iskustvo iz igračkih dana mnogo mu je pomoglo u poslu.

– Da biste bili uspješan kondicijski trener, neophodna je konstantna edukacija. Od 24 sata morate barem 8 do 10 sati biti u tome. Po meni je velika prednost i kada prethodno imaš karijeru jer, evo, sada na ovom reprezentativnom nivou morate raditi i na osjećaju. A kako ćeš imati to ako nisi bio igrač. Zašto ne glavni trener? Još dok sam bio igrač težio sasm ka tome da budem maksimalno fizički spreman. Završio sam u međuvremenu Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, više me je privlačio ovaj posao i danas nakon 13 godina mogu reći da nisam pogriješio.

Za kraj je prokomentarisao i novu sezonu Premijer lige koja je nedavno počela.

– Očekuje nas jedna od zanimljivijih sezona. Dudić je nakon sjajnog posla u Veležu došao u Sarajevo, Osim je u Veležu, Lalatović u Borcu. Jakirović se dokazao u Zrinjskom… Nema šta, bit će zanimljivo, a dobra stvar je i što na red dolazi rekonstrukcija terena čiem će se znatno poboljšati i sam kvalitet lige. Bez toga ne možemo stići korak za Evropom, zaključio je Almir Seferović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)