Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, Meho Kodro, o svojom karijeri i brojnim drugim temama govorio je u intervjuu za N1.

Iz svijeta fudbala još ne namjerava ići. Imao je nekoliko ponuda, ali nije prihvatio. Otkrio je i kako nije tačno da je bio kandidat za šefa stručnog štaba Veleža.

“Volio bih raditi kao trener. U fudbalu sam otkako znam za sebe. Fudbal je moja ljubav, strast i posao. Volio bih mu se posvetiti još koju godinu, ali ne pod svaku cijenu. Da sam htio ostao bih u Lausanni. Bilo je nekih ponuda u zadnjih mjesec dana, ali nisam prihvatio jer nije momenat i nije ekipa koja bi mi odgovarala sada. Pričekat ću i vidjeti šta će tržište donijeti”, rekao je Kodro.

Prve ozbiljne fudbalske korake napravio je u Veležu kada je imao 14 godina. Došao je na probni trening.

“Tu počinje moja priča. Otkako znam za sebe čini mi se da sam se bavio fudbalom. Ne znam kad sam počeo šutati loptu i kada sam počeo voljeti Velež. Otišao sam tamo na probu i tamo je bio trener Salem Halilhodžić koji mi je, nakon treninga, rekao da donesem dvije slike i rodni list. Znao sam šta to znači. To sam sanjao i bilo je to preveliko za mene”, prisjetio se Kodro.

Njego talenat prepoznao je i Ivica Osima. Htio ga je u Partizan, ali je Kodro otišao u Španiju. Uprkos igrama za sve klubove, najvećim uspjehom smatra poziv za reprezentaciju BiH.

“Želja igrača je da igra za reprezentaciju. Zar može biti nešto veće? Tako smo tada bili odgajani, to je nešto bilo najviše, najjače, najbolje što može nama da se desi – da budemo pozvani da igramo za reprezentaciju”, kazao je.

Kaže kako je svaki momenat s Osimom, Piksijem, Savičevićem, Baždarevićem, Bobanom, Prosinečkim, Pančevom i drugima, bilo veliko iskustvo. Od njih je upijao i učio. S mnogima je ostao u dobrim odnosima. Kada se zaratilo, o tome se nije razgovaralo.

U Real Sociedadu je proveo četiri godine. Njegov igrački profil im je odgovarao. Nakon što je u sezoni dao 25 golova i otišao na odmor, zazvonio mu je kućni telefon. Bio je to trener Barcelone Johan Cruijff.

“To je moja najveća pobjeda u fudbalu. Bio sam presretan zbog poziva. Od 7. godine sam ga pratio i zavolio ga. Bio mi je idol. Sjećam se osjećaja – za ovo je vrijedilo igrati fudbal”, rekao je Kodro.

Nakon godinu dana Barcelona je dobila novog trenera koji mu je rekao da dovode Ronalda i da će on na klupu. U tom trenutku je imao više ponuda za druge klubove, ali je želio ostati u Španiji i izabrao je Tenerife. O Barceloni ima najbolje mišljenje i danas.

“Barcelona je organizacija i talenat. Cruijff je promijenio filozofiju igre Barcelone. Tu počinje zlatna priča Barcelone. Ostali koji su dolazili su je nadograđivali. Profil igrača Barcelone je poseban profil, ne može svako igrati za Barcelonu”, kazao je.

Prisjetio se gola protiv Slovenije kada je slavio trčeći kroz stadion do grupe navijača iz BiH i ljubio grb.

“Bilo je puno emocija, navijači su nas toliko podržavali. Kada sam dao gol bio sam pun emocija i htio sam to podijeliti sa svima. Posebno su emocije bile velike jer sam igrao za svoju zemlju”, kazao je Kodro za N1.

(Reprezentacija.ba)