Oni stariji navijači Željezničara ga i danas pamte po pognutom trku i autentičnim proslavama golova. Zbog toga je i dobio nadimak Guto. Svojim je lažnjacima valjao protivničke bekove, a antologijskim “provalama” cijelu bivšu državu. U pitanju je legendarni Nikola Nikić.

Posljednjih skoro 30 godina Nikić radi kao trener. Vodio je brojne klubove, a status ikone je naročito stekao u Bratstvu iz Gračanice gdje je nedavno završio svoj angažman koji je trajao čak četiri godine.

– Lakše je dobiti Nobelovu nagradu nego se toliko zadržati u jednom našem klubu, počeo je Nikić priču za Reprezentacija.ba portal, uz svoj karakterističan smijeh.

– Nije malo biti četiri godine u jednom klubu. Od naših trenera ranije je dugo u Željezničaru bio Amar Osim, blizu je Dudićev staž u Veležu, ali mislim da sam ispred. Ma, bilo je sjajno raditi u takvoj sredini koju predvodi gradonačelnik Nusret Helić, čovjek je baš iz naroda, iznenadio se kada sam mu rekao da idem.

A razlog zašto je odlučio otići su – putovanja.

– Matematika mi nije baš jača strana, ali kako radim u Bratstvu, prešao sam 100.000 km i svaki dan vozio oko 2 sata i 15 minuta. Od toga, većinu puta drugom i trećom, a znate kakav sam ja vozač i da sam preko veze položio (smijeh). Do sada sam promijenio više puta pakne na automobilu nego vogošćanski Unis. O majko, mogao sam Chevroleta kupiti. A da sad noćim tamo, ne ide, žena mi mlada kući…, kroz smijeh dodaje.

Ipak, brzo je priču uozbiljio, nije nemoguće ni da se vrati u Gračanicu. U nekoj drugoj ulozi.

– Razgovarao sam sa gradonačelnikom, volio bi da se vratim, pa vidjet ćemo. Možda budem koordinator ili tako nešto. Odmorit ću se prvo.

Nezaobilazna tema kroz razgovor bio je Željezničar gdje je svojedobno ostavio veliki trag. Nada se da će Plavi uskoro izaći iz krize.

– Ako pogledate malo, vidjet ćete da su sve velike ekipe bile u krizi, od Manchestera, Juventusa, Intera do, eto, Željezničara. To je sasvim normalno. Mi smo navikli da budemo stalno u vrhu problem i čim ne ide, problem je, a treba uzeti u obzir da se i drugi pojačavaju. Mislim da će Željezničar prevazići ovu krizu i da će već ove godine stati na noge. Šteta je da su bez Evrope već neko vrijeme.

Na Grbavicu se nedavno vratio Edin Ćurić koji je preuzeo brigu o omladinskom pogonu, a spominje se i mogući povratak Mehmeda Baždarevića. Pogotovo sada kada je za novog strateškog partnera izabran bh. biznismen s adresom u SAD-u Eldin Diglisić.

– Kada sam bio na Osimovoj sahrani baš sam pričao s Mešom i rekao sam mu da ne bi bilo loše da se vrati, pogotovo jer je on, između ostalog, inicirao da dođe taj Diglisić. Povratak starih asova je dobra stvar za Želju. Vidim da je tu sada i Ćura, to je moj stari drug, vjerujem da će dobro raditi svoj posao. Željezničar je nekada imao jednu od najboljih škola u bivšoj Jugoslaviji, bez toga ne ide, treba se osloniti na to, podvukao je Nikola Nikić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)