Hasan Salihamidžić, bivši reprezentativac BiH i trenutni direktor Bayerna, govorio je u emisiji Novi dan za N1.

U uvodu je odgovorio na pitanje zašto ga nema u bh. medijima.

“Naravno da ćemo pričati na našem jeziku, ponekad zapnem na nekoj riječi, ali to je normalno nakon 30 godina u inostranstvu. Ne mogu vam reći zašto me nema u medijima u BiH, vi to možda bolje znate, kontaktirali ste me prije dan dva, ja sam vama odgovorio i evo pričamo. Mislim da vi to bolje znate nego ja”, kazao je Salihamidžić, a potom govorio o sinu Nicku koji je otišao u SAD nastaviti igračku karijeru.

“Moja mama uvijek kaže samo nek je živ i zdrav, mislim da je teško roditelja pitati kada mu dijete ode na drugu stranu svijeta, ali normalno da mi već nedostaje, ali za njega super šansa da sam igra fudbal i pokaže se i ovo je najbolje za njega.”

O svom putu od Turbine do Bayerna kaže da je bilo teško.

“Imao sam predivno djetinjstvo, moji roditelji su me odgojili na divan način, kroz to sam postao danas to što jesam, samo se njima mogu zahvaliti. Puno mojih kolega iz reprezentacije koji su otišli u inostranstvo znaju to, kada se ode nema se bonusa, moraš biti vrijedan, imati cilj i možda da se uvijek radi više nego drugi. Kroz rad i zalaganje se moraju ciljevi ostvariti. Imamo talenta u BiH, treba im dati vremena, nije se lako kvalifikovati na veliki turnir. Krivo mi je što ja to nisam nikada uspio.”

Novinari N1 su upitali Hasana šta bi odgovorio u slučaju ponude da se priključi NS/FS BiH.

“Nisam razmišljao o tome, imam svoj posao u Bayernu, uhvatili ste me na krivoj nozi. Imamo mi puno stručnjaka, Baljić, Bolić, Glavaš i Konjić. Za naš fudbal je vrlo važno da se savjetuje s njima, imali su velike karijere, znaju kako funkcioniše fudbal, to su moji prijatelji”, kazao je Salihamidžić i dodao:

“Gdje je puno politike u sportu, teško je raditi, najbitnije je da najbolji igraju, da trener mora imati snagu da odluči koji su najbolji.”

Kako ocjenjuje trenera reprezentacije BiH Ivayla Peteva? Ima li tu mjesta za napredak?

“Imamo jednu promjenu generacije, i mislim da selektor treba da ima malo vremena da ima dobru organizaciju ekipe i da se ekipa stvori kako on želi. Treba mu dati malo vremena. Nisam u blizini da nešto kažem, ali želim mu puno sreće u narednim utakmicama”, poručio je.

(Reprezentacija.ba)