Proslavljeni bosanskohercegovački stručnjak Vahid Halilhodžić koji s velikim uspjehom predvodi s klupe reprezentaciju Japana, komentirao je za Klix.ba sinoćnji poraz Zmajeva od Irske (2:0) i kraj sna o plasmanu na Euro.

“Bila je to velika šansa za reprezentaciju BiH da se plasira na Euro. Uspjeli su se podići tokom kvalifikacija, ali neki igrači se trebaju pogledati nakon utakmice protiv Irske. Ranije nije valjao Safet (Sušić op. a.), sada vjerovatno neće valjati Meša (Baždarević op. a.). Velika je odgovornost na igračima. Trebaju se manje posvećivati pričanju, a više igri”, rekao je na početku razgovora za Klix.ba Vahid Halilhodžić.

Ističe da većina selekcija nakon poraza kao što je sinoćnji protiv Irske uglavnom promijeni trenera, ali smatra da Mehmed Baždarević treba ostati na mjestu selektora.

“Meši treba dati podršku i Nogometni savez BiH treba produžiti ugovor s njim. Napravio je nekoliko veoma dobrih rezultata u teškim utakmicama tokom kvalifikacija. Žao mi je da u posljednjem momentu nije došlo do konačnog slavlja”, dodao je Halilhodžić.

Komentirao je i reakciju selektora Baždarevića koji je i zaplakao nakon meča.

“Meša je uložio mnogo emocija u ovaj tim, nije to kao da treniraš reprezentaciju neke druge države. Veći je sentiment, veća je privrženost, želja. Učestvovao sam u razgovorima kada je nakon Safeta biran novi selektor, odnosno izabran Baždarević. On je ušao u ovaj posao sa velikom željom da napravi nešto. Vratio se u svoju zemlju i želio je napraviti dobre rezultate. On je bio maksimalno angažiran u cijelom projektu i posvetio je cijelog sebe”, rekao je Halilhodžić te dodao:

“Žao mi je ljudi u BiH. Sport donosi mnogo toga, jedinstvo, zajedništvo koje je Bosni i Hercegovini neophodno. Najteže mi je što će neki koji žive u BiH likovati zbog poraza. To je bolno, tragično i žalosno”.

Na kraju razgovora je rekao da očekuje pobjedu Japana u današnjoj utakmici protiv Kambodže.

“Uvijek treba ići na pobjedu, a trener treba da se nametne svojom voljom i kompetencijom”, zaključio je Halilhodžić.

(Reprezentacija.ba)