Prošlog mjeseca Reprezentacija.ba ga je uvrstio među najbolja tri u21 igrača BiH.

U istom periodu objavljena je lista od 100 nominiranih fudbalera za nagradu Golden Boy na kojoj se također nalazi. Trofej koji “Tuttosport” dodjeljuje najboljem mladom igraču na svijetu ranije su osvajali Mbappe, Haaland, De Ligt…

Radi se o 19-godišnjem Amaru Dediću koji je fudbaler Red Bull Salzburga.

Bez sumnje, Dedić je jedan od najvećih naših talenata i budućnost. Prošlu sezonu je proveo na ‘kaljenju’ u Wolfsbergeru, a zahvaljujući sjajnim igrama,  na kraju se vratio u Red Bull Salzburg  u kojem će konačno dobiti priliku. Životnu. Trener Matthias Jaissle više je nego zadovoljan onim što pruža tokom pripremnih utakmica.

– Nakon odrađene posudbe vratio sam se u Salzburg s kojim imam ugovor do 2024. godine. Kakva je situacija? Vjerovatno ostajem ovdje, za sada nije uopšte u planu da idem negdje, kaže Amar Dedić na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba.

View this post on Instagram

A post shared by Reprezentacija.ba (@reprezentacija.ba)

Odlazaka na posudbu u Wolfsberger se pokazao kao pun pogodak za Dedića. U protekloj sezoni je odigrao ukupno 37 utakmica postigavši tri pogotka, a u nekoliko navrata je biran i u najbolji tim kola.  

– Vrijeme provedeno u Wolfsbergeru mi je jako dobro došlo, a što je najvažnije, to su sve pomno pratili u Salzburgu. Primijetili su napredak, zadovoljni su, uostalom zato sam se i vratio. Neće biti lako izboriti se za mjesto u timu, ipak je ovo klub koji iz godine u godinu osvaja prvenstvo i igra evropska takmičenja, međutim isto tako znam i koliko vrijedim, vjerujem u sebe. I na desnom i na lijevom beku imaju po dvojica igrača, pa vidjet ćemo…

Laskaju mu priznanja Tuttosporta i Reprezentacija.ba portala, nije tajna da ga “na radaru” imaju i mnogo veći klubovi, ali čvrsto stoji nogama na zemlji.

– Naravno da mi godi to, to je pokazatelj da se moj trud isplatio i da sam na dobrom putu, ali treba nastaviti raditi. Što se tiče interesa drugih klubova, trudim se da o tome uopšte ne razmišljam, pogotovo što mi nikakav transfer trenutno nije u planu. Salzburg je za mene najbolja opcija, ovdje mladi igrač ima sve što je potrebno, tako da  – korak po korak.

Nedavno je kao jedan od najmlađih u historiji debitovao i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Iako Ivajlo Petev ne štedi riječi hvale o njemu kao o beku korisnom i u odbrani i napadu, četiri utakmice Lige nacija odgledao je sa tribina. Je li mu to teško palo?

– Igrati za svoju zemlju predstavlja veliko zadovoljstvo. To je ono o čemu sam sanjao. A to što u posljednjim utakmicama nisam dobio šansu, ne znam šta da kažem, prihvatio sam to jer sam ipak i najmlađi u ekipi. Nisam razočaran. Bože moj, nastavit ću da radim, doći će moje vrijeme. Dobro je što su došli pozitivni rezultati i što je klima oko reprezentacije puno bolja. Vjerujem da će to biti sve bolje i bolje.

Iako je rođen i odrastao u Austriji, Dedić ne zaboravlja svoje porijeklo. Svaki odmor provodi u – Donjoj Orahovici.

– Bio sam baš nedavno u Donjoj Orahovici, tamo je moja kuća, moj narod i radujem se svakom slobodnom trenutku koji proveden u tom mjestu. Baš volim doći. Odmorim glavu. Jesam li popularan? Haha, znaju da sam sada reprezentativac i ponosni su zbog toga, ali nastojim da budem na zemlji, da ne gledam nikoga sa visine jer, ipak, svi smo mi ljudi, istakao je Amar Dedić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)